Circular- Editorial -20/16


“EDITORIAL DE NADAL 2016


Ja arriba final d’any i ara és el moment de visualitzar com acabarem, entre altres, les nostres relacions fiscals habituals. Les nostres declaracions de l’impost de la renda i l’impost sobre societats han d’estar planificades amb anticipació per tal de buscar (dins de la legalitat establerta) les millors opcions de tributació.

En aquest sentit, i de cares al 2017, no deixa de ser curiós de quina manera “llegeixen” l’evolució de l’economia i les seves magnituds determinats ministres de Madrid. Declaracions com ara “no estem apujant impostos, sinó que estem demanant un esforç addicional pel que fa a ingressos”, o “donada la facilitat del crèdit per a les empreses, Hisenda no donarà més ajornaments d’impostos”, posen de manifest en quin món viuen aquesta gent i el desconeixement que tenen de la realitat. A més, aquest increment de pressió fiscal recau sobre un determinat nivell d’empreses i persones, les que viuen i treballen aquí, les que no es plantegen vendre els seus drets d’imatge a un estat-illa paradís fiscal del Carib(…).

Tanmateix, des de la nostra posició, veiem que sí que s’està produint un clara evolució positiva de les magnituds macroeconòmiques (taxes de creixent del PIB, disminució de l’atur, etc.) però està costant molt que aquesta millora “macro” tingui incidència “micro” que representi una millora del nivell de vida del ciutadà en general. Hem de seguir esforçant-nos fins que arribem a traslladar les millores “macro” a les persones.
D’altra banda no deixa de ser paradoxal la manera en què gestionem les festes inter-setmanals en aquest país. I sinó, intenteu explicar a un alemany el que ha passat la setmana del 6 i el 8 de desembre… Un país pràcticament paralitzat des del dissabte 3 de desembre fins al dilluns 12 de desembre… Potser que comencem, a poc a poc, a posar una mica d’ordre a casa. Passar les festes a principi o final de setmana (com fa tot el món civilitzat), seria una bona solució.

També es un bon moment per recapitular i, d’una manera serena, avaluar que tal ens ha anat l’any, quina ha estat la nostra “performance” i quina nota hem tret dels diferents camps d’actuació de la nostra vida. Sí que està molt bé la immensa bateria que tots ens solem preparar de “coses que faré a partir de l’any que ve”, però és molt important veure com hem actuat aquest darrer any, quina ha estat la nostra evolució i definir quina nota ens mereixem…!.

En fi, tot plegat , però, queda superat per un fi major, que és el de la recerca de la felicitat junt amb els que tenim al costat i ens estimen. Diuen que la felicitat consisteix en agafar-se amb alegria i bona actitud tot aquell camí que fem quan anem d’un cantó a l’altre de la vida…

Doncs això, molt bon Nadal de tot l’equip de Paredes!