Circular 17/22 · desembre del 2022


ENCARA FEU EL PESSEBRE?

Encara feu el pessebre? El costum es va perdent. Hi ha pessebres en alguns llocs públics, posats perquè “fa Nadal”. Són el decorat que anima a comprar mentre als altaveus dels carrers i centres comercials sonen nadales (o més aviat “villancicos” i cançons de christmas en anglès, perquè la gent creu cedir l’idioma que fa més cosmopolita…). Però, a casa, encara feu el pessebre? Vull dir si no us heu passat directament a l’arbre de Nadal (també, suposo, més cosmopolita), perquè la tradició establerta per Sant Francesc d’Assís al segle XIII no té gaire espai, avui, a les cases i els pisos on vivim. Plantar-hi un arbre, amb el test embolicat de paper vistós i fer-hi aparèixer regals el dia 24 és molt més pràctic i s’acorda amb els temps que vivim. Perquè insisteixo, doncs, a preguntar si feu el pessebre?
Quan el Nadal, la tradició lligada a una religió que ara s’esfilagarsa en la memòria, tenia el sentit de pausa festiva i d’inici de l’any -el solstici d’hivern comença a allargar lleument la llum diürna- era la versió cristiana del símbol que des de temps immemorial moltes civilitzacions celebraven. I nosaltres, en aquest racó de món, seguint la tradició iniciada pel sant d’Assís, encetàvem les festes del solstici construint a les cases un paisatge imaginari ple de figures tradicionals -el pastor, la filadora, els tres reis, el caganer…- el centre del qual era la cova amb el nen acabat de néixer, personificació de la innocència, la bondat, la humilitat i l’esperança per a tots, que mereixia doncs, ser obsequiat (els regals eren per a ell!).
Ara, avui, aquesta cova amb els seus estadants, no sé si s’explica gaire, si la gent en coneix el sentit. En tot cas és igual: el temps ho devora tot i tot canvia. Si més no, superficialment. El que potser convé -ara que estem tots tan ecologistes- és que recuperem les idees, els motius essencials de la natura i de la història, que vol dir del sentit humà del viure.
Per això, la proposta que goso fer és de llegir amb la calma i la sincertat que els dies convulsos que vivim s’entesten a negar-nos, els versos que Pere Quart va escriure al final de la seva vida, ja gran, quan afirmava professar la religió del “jesusisme” (un concepte que no hauria de necessitar explicació) i expressava la seva visió del naixement del nen que posàvem al centre del pessebre.
Si us plau, llegiu-los amb la senzillesa que demana la petita reflexió que proposen, a manera de prec que hauria de ser universal. Si es complís, si féssim per complir-lo, el Nadal tindria el senti humà que mai hauria de perdre. Bon Nadal, doncs, i un pacífic, lliure i benigne 2023 a tots els homes i dones de bona voluntat!

LA COMPANYIA DE JESÚS

Si vas néixer acompanyat
d’una vedella i un ase
i morires al costat
d’uns bandits com una casa,

fes-nos, Jesús, innocents
com els animals de quadra
o, els que hàgim estat dolents,
penedits com el bon lladre.

-PERE QUART-
Poesia empírica (1981)