Els ingressos fiscals augmentaran l’any vinent a 33.447.000


Aquestes són les estimacions que el Govern va remetre aquest dijous a Brussel·les en el seu pla pressupostari de 2021. La majoria de l’increment de l’exercici fiscal de 2021 es justifica en el creixement de l’PIB, previst pel Govern en el 9,8% (7,2% si restem l’efecte dels fons comunitaris). Però també, en menor mesura, “per les mesures fiscals que s’aplicaran a partir de l’any que ve”, que Hisenda quantifica en 6.847.000 d’euros comptabilitzant tant aquestes mesures com l’efecte de la nova llei de l’Frau Fiscal remès aquesta setmana a Congrés. Hisenda també vol impulsar la fiscalitat mediambiental, com la creació d’l’Impost sobre envasos de plàstic. El document remès a Brussel·les recull altres ajustos fiscals com l’increment de l’IVA de les begudes ensucrades i edulcorades de l’10% a l’21%, que portarà a les arques de l’Estat 340 milions el proper any i 60 milions el 2022.

Increment en les pensions


El Govern ha confirmat avui a Brussel·les que l’avantprojecte de pressupostos generals de l’Estat per a 2021 inclourà un increment de la quantia de les pensions previsiblement de l’0,9%, el mateix que van pujar aquest any. L’Executiu inclou també “la implementació plena de l’Ingrés Mínim Vital al llarg de 2021 – per al que preveuen destinar 1.500 milions d’euros– i l’equiparació total dels permisos de maternitat i paternitat a 16 setmanes –el despesa s’estima en 307 milions d’euros “, segons el text d’aquest pla. No obstant això, aquest Pla no inclou finalment una pujada salarial d’aquest mateix 0,9% per als empleats públics, tal com s’havia estudiat des d’una part de l’Executiu.

La Generalitat de Catalunya ha començat el seu procés per incloure la clàusula sic rebus stantibus en el seu Codi Civil


Es busca donar una redacció de la coneguda clàusula, que reconeix que estant així les coses els contractes de lloguer no es poden complir en milers de casos per l’aturada d’activitat produït per les mesures per combatre la pandèmia de l’Covid-19. Diversos juristes consideren que s’hagués de buscar una solució harmonitzada amb el Ministeri de Justícia, que en l’actualitat prepara també la inclusió d’aquesta clàusula en el Codi Civil estatal. Aquesta clàusula té caràcter judicial, només ha siso aplicada pels jutges, existint una jurisprudència de Tribunal Suprem a l’respecte, des 2014. Ara, el Ministeri de Justícia estudia la introducció en el Codi Civil d’una solució extrajudicial que eviti el col·lapse dels tribunals davant la ingent allau de litigis sobre l’impagament o la revisió de contractes d’arrendament de locals de negoci, oficines i naus industrials que es plantejaran davant els jutges com a conseqüència de la inactivitat decretada pel Govern i les Comunitats autònomes per combatre el coronavirus .

Les taxes ‘Google’ i ‘Tobin’


L’Impost sobre Determinats Serveis Digitals i l’Impost sobre Transaccions Financeres, coneguts com taxes ‘Google’ i ‘Tobin’, que van ser aprovats recentment pel Parlament, entraran en vigor a mitjans de gener després de la seva publicació aquest divendres al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). Amb la ‘taxa Tobin’, el Govern preveu recaptar 850 milions d’euros anuals, a l’gravar amb un 0,2% les operacions d’adquisició d’accions emeses a Espanya d’empreses cotitzades amb una capitalització borsària sigui superior a 1.000 milions d’euros. No es gravarà la compra d’accions de pimes i empreses no cotitzades. Per la seva banda, la ‘Taxa Google’ gravarà aquelles empreses amb ingressos anuals totals de, al menys, 750 milions d’euros i amb ingressos a Espanya superiors als 3 milions d’euros, dirigint-se a serveis de publicitat en línia, serveis d’intermediació en línia i la venda de dades generades a partir d’informació proporcionada per l’usuari durant la seva activitat o la venda de metadades.

Regulació de la Formació Professional


L’exigència de sotmetre a control posterior les accions formatives està provocant que el 20% de les quotes que cada any aporten les empreses per formació quedin sense cobrir. Els agents socials, tant empresaris com sindicats, porten un parell d’anys reclamant la reforma de la Llei 30/2015 per la qual es regula el Sistema de Formació Professional per a l’ocupació en l’àmbit laboral per la seva excessiva rigidesa. Encara que ni el Ministeri d’Educació ni el de Treball han avançat les línies de la reforma de la llei 30/2015 als agents socials, més enllà d’una major flexibilitat a l’hora de rebre els fons de les subvencions, també abordarà qüestions com el temps de la formació, la situació de molts treballadors que tenen diversos treballs precaris que no li obren les portes a l’reciclatge o la metodologia de la teleformació, abans més injuriada, però que cobra vigència amb el teletreball.

Noves contractacions


El Ministeri de Treball repesca una figura que, existent en la normativa laboral, fa temps que no s’aplica. Està negociant amb empresaris i sindicats la convocatòria de cursos per al 2020 i el proper 2021 amb compromís de contractació. L’Estat finançarà la formació en empreses de sectors estratègics que tinguin dificultats per cobrir certs perfils amb escassetat de professionals inscrits en els serveis públics d’ocupació i, a canvi, es comprometen a quedar-se com a mínim amb el 40% dels participants dels cursos a l’ almenys durant sis mesos. Mitjançant el Sepe, estudia un dotació de cinc milions d’euros per al present 2020 i cinc milions per al proper any, tot i que contempla la possibilitat de doblegar la dotació si hi ha prou demanda per part de les empreses de sectors estratègics amb dificultats per trobar personal.

La fiscalitat, per després de la pandèmia


L’Executiu no abordarà la reforma estructural de sistema fiscal fins que no acabi la pandèmia de l’covid-19 però sí plantejarà “en el moment immediat alguns ajustos per preservar l’Estat de benestar”. La ministra d’Hisenda ha explicat que el Govern estudia informes sobre una l’IVA en l’educació i la sanitat privada, a més de sobre la revisió dels beneficis fiscals de plans privats de pensions: “Però encara no hem pres la decisió sobre quins seran ser els elements objecte d’ajust “. Preguntada per si és prioritari apujar impostos, ha contestat: “No crec que la fiscalitat en si mateixa sigui un objectiu, sinó un instrument d’igualtat. I en un moment d’incertesa, cal enviar un missatge de certesa”.

Reglament sobre plans d’igualtat


El segon reglament sobre els plans d’igualtat que té previst aprovar aquesta setmana el Govern, i entrarà en vigor als tres mesos de la publicació en el BOE, explica en detall el procediment per a la seva negociació i registre i quin serà a partir d’ara el contingut mínim d’aquests plans ja sigui obligatori o voluntari. Aquesta nova normativa no compta amb el suport dels empresaris que hauran de implantar-la, ja que es deriva d’un acord assolit al juliol passat entre els ministeris de Treball i Igualtat i els sindicats, a què no van voler sumar-se les organitzacions empresarials. També té previst aprovar la nova reglamentació en matèria salarial detalla, entre altres coses, com avaluar els llocs de treball, com han de ser els registres salarials en les empreses i quines conseqüències tindrà no tenir-los o incórrer en desigualtat salarial.

Videovigilància als escorxadors


El Ministeri de Consum ha tret a consulta pública un projecte de Reial decret per obligar a instal·lar càmeres de videovigilància a totes les instal·lacions de sacrifici animal. Consum i AESAN pretenen garantir així el compliment dels estàndards de benestar animal i seguretat alimentària. Les dues institucions treballen en la salut animal com a part imprescindible de la salut humana i global, i en la seva relació amb la cria i el sacrifici d’animals destinats a l’consum. Altres països europeus com França, Alemanya i Escòcia ja compten amb protocols similars de vigilància en escorxadors, ja que la Unió Europea ho permet la normativa.

Limitacions per a les remuneracions


El governador del Banc d’Espanya cree que el deteriorament financer d’empreses i hogares impactarà plenament en les entitats en els pròxims trimestres, per lo que el pagament de dividends i la política de remuneracions hauran de seguir essent “molt prudent” fins que es disipe la incertidumbre actual i la recuperació econòmica mar sòlida. Reconoció que fusions com la de CaixaBank i Bankia acarrearán ajustos de empleo y de oficinas, pero se justifican en la necesidad de mejorar la rentabilidad y evitar entidades sobredimensionadas, que incluso pueden poner “en peligro” la estabilidad financera. De fet, considera “un peligro mantenir entitats sobredimensionades”.

Els advocats diuen que estem en una ‘calma absoluta’ que precedeix l’allau de Eros


S’estan pactant Eros amb 45 dies d’indemnització i més per evitar la “judicialització”. Els acomiadaments han començat ja amb empreses que no es van sotmetre a Ertos i altres que han sospesat el cost de saltar-se la prohibició. Coincideixen que moltes companyies, conscients que la recuperació no serà en “ve” i que anem a una crisi estructural i no conjuntural, els estan demanant estudis per saber quins són els condicionants legals en què incorren per decidir com i quan abordar retallades .

El MITMA ha ampliat el termini per a la concessió d’ajudes al lloguer per vulnerabilitat motivada per la Covid-19 fins al 31 de desembre de 2021


Ho ha fet mitjançant una ordre ministerial publicada dissabte al BOE que suprimeix el límit de termini per a la sol·licitud de l’ajut i amb això es manté com a únic termini l’establert amb caràcter genèric per a la concessió d’ajuts de el Pla, fixat en el 31 de desembre de 2021.Dicha norma modifica l’Ordre TMA / 336/2020, de 9 d’abril, per la qual s’incorpora, substitueix i modifiquen sengles programes d’ajuda de el Pla Estatal d’Habitatge 2018-2021, en compliment del que disposen els articles 10, 11 i 12 de Reial decret llei 11/2020.

Hisenda aprofitarà el Brexit per exigir fins a més de el triple en impostos a ciutadans britànics propietaris d’immobles llogats a Espanya


L’Agència Tributària prepara ja el canvi de condició dels ciutadans anglesos, als quals tractarà com “extracomunitaris” a partir d’l’1 de gener de 2021. La mesura implica fortes alces en l’impost sobre la renda de no residents (IRNR). Brussel·les estudia ja un recurs contra Espanya per discriminar estrangers.

L’impacte econòmic en el sector de la construcció


El sector de la construcció observa amb una creixent preocupació l’evolució de la crisi econòmica generada per la pandèmia i els impactes d’aquesta sobre el seu negoci davant la paràlisi de les Administracions Públiques i la manca d’iniciatives quan resten a l’mínim de set mesos perquè els fons de el pla de reconstrucció de la Unió Europea sigui una realitat. Les previsions de la patronal de les grans constructores i concessionàries, Seopan, apunten que aquest any seran 10.123.000 d’euros menys dels projectes adjudicats o licitats, el que implicaria, en conjunt, una caiguda de més de la tercera part que el 2019. a això se suma una severa contracció en els projectes privats, amb l’edificació residencial com a màxim exponent.

El PIB cau un 17,8%


L’economia espanyola va entrar en recessió tècnica en el segon trimestre del l’any després de registrar una caiguda de l’PIB de l’17,8% entre abril i juny, la seva major caiguda trimestral en la sèrie històrica que maneja l’INE i que arrenca en 1970. No obstant això, aquest retrocés ha estat menor a l’avançat. Per la seva banda, el retrocés interanual de l’PIB es xifra ara en el 21,5%, davant el 22,1% avançat a finals de juliol. Fins ara la major contracció anual de l’PIB era la d’el segon trimestre del 2009, quan l’economia espanyola va baixar un 4,4% interanual. La inversió, per la seva banda, va registrar en el segon trimestre una retallada històrica de l’22,1%. L’ocupació de l’economia, en termes d’hores treballades, va caure en el segon trimestre un 21,7% respecte a el trimestre anterior.

Accés a l’ingrés mínim vital

Estar inscrit com a demandant d’ocupació ja no serà un requisit indispensable per poder rebre l’ingrés mínim vital, al menys a priori. Així s’inclou en el reial decret de regulació de l’teletreball en el qual s’han incorporat algunes mesures per facilitar el tràmit de sol·licitud i resolució dels expedients rebuts per rebre l’ingrés mínim. Passa d’aquesta manera a tractar-se d’un requisit “a posteriori” de manera que serà obligatori un cop s’hagi demanat l’ajuda i s’estigui percebent, en funció de la condició de sol·licitant. Sent la idea general que si el sol·licitant està en condició d’ocupabilitat, s’apunti a demandant d’ocupació després de sol·licitar-ho. Però no només s’ha modificat aquest aspecte.

El BE assegura que els incentius per a la jubilació tardana són “pràcticament inexistents”


Descarta el sanejament de el Sistema mitjançant el destope de cotització. Demana incentivar l’estalvi privat i valorar el model britànic. El director general d’Economia i Estadística de el Banc d’Espanya, veu “absolutament legítim” que es poguessin tornar a vincular les pensions a l’IPC, si bé creu que hauria d’anar aparellat a l’aplicació “automàtica” de possibles mesures com la millora dels ” molt febles i pràcticament inexistents “incentius per treballar més enllà dels 65 anys, ampliar el període de càlcul per a la pensió, augmentar els ingressos fins i tot amb figures impositives i impulsar els plans d’estalvi privat, com plans de pensions o productes financers com la liquació de patrimoni immobiliari.

Per a la recuperació econòmica


Els Estats membres han de mantenir el proper any que els estímuls pressupostaris per superar la recessió causada pel covid-19, la major crisi en les set dècades d’història de la UE. En una missiva enviada als 27 ministeris de Finances assenyalen que “les polítiques fiscals dels Estats membres haurien de continuar donant suport a la recuperació al llarg de 2021”. La Comissió a més confirma que el Pacte d’Estabilitat i Creixement, que limita el nivell de dèficit i deute dels socis, continuarà suspès l’any que ve. Tornarà a analitzar a la primavera de 2021 el moment de la seva reactivació, depenent de la situació econòmica. És a dir, Brussel·les posposa sine die el control de la despesa.

Baixa laboral per als pares


El Govern aprovarà “en els pròxims dies” la baixa laboral per progenitors els fills hagin estat posats en quarantena per algun cas positiu en la seva classe, segons ha avançat el secretari d’Estat de Drets Socials. En concret, ha precisat que els ministeris estan “ultimant” aquesta baixa que anirà “més enllà de el ‘Pla MeCuida'”.

L’impacte del Covid-19


La pandèmia de coronavirus ha tingut un fort impacte en el teixit empresarial i tan sols el 15% de les companyies d’Espanya s’ha salvat del seu efecte. Així ho ha assegurat aquest dimarts el president de la Cambra de Comerç d’Espanya, en la presentació virtual de l’Enquesta sobre les implicacions de l’Covid-19 en el clima empresarial d’Espanya, realitzada per Sigma Dos per a aquest organisme. De l’enquesta, en la qual han participat 1.170 empreses des de febrer a l’10 de juliol, també es desprèn que la caiguda mitjana esperada de la facturació de les empreses és de l’55%. L’hostaleria és un cop el sector més afectat, amb una baixada de el 87,7%, seguit de el comerç, de l’62,1%.

Next Generation Europe


La mobilitat, la sanitat, les infraestructures i la cadena agroalimentària són els sectors que rebran més ajudes dels 140.000 milions d’euros que la UE atorgarà a Espanya en els pròxims sis anys, després de l’aprovació del programa de 750.000 milions, Next Generation Europe. Així ho ha assenyalat el secretari general d’Indústria. La crisi sanitària està passant una severa factura a la cadena agroalimentària, amb més de 30.000 empreses, que augura una caiguda de l’activitat aquest any que pot arribar a el 8% en la producció -acarició els 120.000 milions en 2019- i superar el 11% en les exportacions, destruint fins a 23.000 llocs de treball entre directes i indirectes, sobre un total de 0,5 milions.

Menys ERTO


La tornada a l’activitat redueix un 38% les prestacions per ERTO al mes de juny respecte al mes anterior, fins als 2.055 milions d’euros, segons les dades de l’SEPE del mes de juny. Un total de 2.840.735 persones afectades per ERTO van rebre una prestació en el mes de juny. Són 546.545 persones menys que les que constaven en el SEPE al mes anterior. Molts d’aquests treballadors van tornar ja a l’activitat abans que hagués acabat el mes. S’espera que la tendència a la baixa es mantingui al llarg de el temps per la progressiva incorporació a l’activitat dels treballadors en ERTO.

Aconseguit l’acord per crear un fons de recuperació de 750.000 milions amb què rellançar les economies del bloc comunitari


Espanya comptarà amb 140.000 milions d’el fons, 72.700 en ajudes directes. Aquest pla de reconstrucció, que estarà finançat per una emissió sense precedents de deute conjunt per part de la Comissió Europea i tindrà una durada de tres anys, se sumarà a un pressupost comunitari per al període 2021-2027 de 1,074 bilions d’euros. La major part de el fons de recuperació anirà dirigit als governs europeus per apuntalar les seves economies, però la resta es farà servir per reforçar el pressupost de diferents programes europeus. Aquestes dotacions, però, han estat objecte d’importants reduccions en les negociacions per poder ampliar les ajudes. Un dels programes més perjudicats és el Fons per a la Transició Justa. El pressupost addicional per a Desenvolupament Rural perd la meitat de la seva mida original, el programa europeu de R + D (Horitzó) només es beneficiaria de 5.000 milions d’el fons de recuperació. Desapareix el fons per incentivar inversions privades en empreses a través de l’BEI, que comptava amb un pressupost de 26.000 milions i buscava solucionar l’escàs marge fiscal d’alguns països com Espanya per recapitalitzar el seu teixit productiu.

Sancions per als morosos


El Congrés dels Diputats estudiarà aquest dimarts l’aprovació d’un règim sancionador per a empreses moroses que sobrepassin els terminis de pagament dels seus deutes amb multes de fins a 1 milió d’euros. La proposta sortirà a la palestra en la validació o rebuig de les esmenes a l’acord adoptat en la Comissió de Reconstrucció per adoptar mesures de cara a la recuperació després de la pandèmia. S’estudien multes lleus, de fins a 3.000 euros; greus, d’entre 3.001 i 100.000 euros; i molt greus, des de 100.001 fins a 1.000.000 d’euros. A més, es preveuen conseqüències en cas de reincidència d’infraccions molt greus per no poder contractar amb les entitats que integren el sector públic, no poder obtenir condició de beneficiari o entitat col·laboradora de les subvencions regulades en la Llei 38/2003, de 17 de novembre , general de subvencions. També, si es produeix la suspensió dels possibles préstecs que tingués dret a percebre de l’Institut de Crèdit Oficial o altres organismes o entitats públiques anàlogues, ni accés a nous crèdits o no poder beneficiar-se de deduccions vigents en l’impost de societats o en l’IRPF .

Regulació del teletreball


El Ministeri de Treball ha presentat als agents socials una nova proposta sobre la regulació del teletreball després de les al·legacions realitzades per sindicats i empresaris a l’avantprojecte de Llei de Treball a Distància, que tornarà a mantenir una nova reunió sobre aquest assumpte en breu. Alguns dels punts que falten per concretar ara és el dret dels treballadors a la feina a distància i la seva voluntarietat, així com evitar la interpretació de l’teletreball com conciliació, de manera que es reguli aquesta forma de treball a distància ia posteri les eines per conciliació dins el mateix. La nova proposta recull la petició que en l’avantprojecte no es recollís cap aspecte que pogués interpretar-se com que el treball està dirigit per a la dona, així com l’eliminació del document de l’expressió referida a la lactància.

La complexitat regulatòria s’ha convertit en un gran obstacle per impulsar la internacionalització de les empreses en línia a Europa


Així ho assegura un informe de Stripe, la plataforma nord-americana de pagaments en línia, que conclou que resoldre les “incoherències en la reglamentació” generaria una oportunitat de 100.000 milions d’euros en comerç electrònic per a Europa. El 41% de les empreses en línia que ja tenen presència internacional l’estiguin reduint a causa de l’augment de la normativa des que es van expandir a certes regions. De mitjana, en empreses de totes les mides, aproximadament el 5% de la massa salarial total es gasta en recursos per adaptar-se a la normativa vigent.

Més de 3 milions de treballadors afectats pels ERTO’s


El nombre d’afectats per ERTO va aconseguir el seu màxim a finals d’abril, amb unes 3.386.000 persones subjectes a aquest mecanisme. Des de l’inici de maig han sortit 1,56 milions d’afiliats d’ells. En l’últim mes, de fet, 1,17 milions de treballadors han abandonat aquesta situació. La majoria es tracta d’ERTO de força major (l’instrument que es va habilitar a l’inici de la crisi per disminuir la sagnia d’acomiadaments), ja que 1.059.000 de treballadors han abandonat al juny la situació d’aquest tipus de prestació, segons les dades de l’ Ministeri.

La crisi del sector de l’automòbil


El retard de les ajudes a al sector de l’automòbil va fer que es perdin o es retardin un bon nombre d’operacions que haurien suposat un gran alleujament per al sector, greument afectat per la crisi de l’Covid-19. El Govern aspira a aprovar aquest divendres el nou Pla Renove d’l’automòbil, els ajuts directes a la compra de vehicles emmarcades en el pla d’estímul per al sector. “Aquesta és la intenció, s’està treballant de forma intensa per a la seva aprovació en el ple extraordinari d’aquest divendres”. Fonts de Faconauto, la patronal dels concessionaris, lamenta en la mateixa línia que “la desinformació ha portat a molta gent als concessionaris” que, finalment, “ha decidit no comprar”.

Concurs de creditors voluntari


Les empreses que es troben en situació d’insolvència han de presentar la sol·licitud de concurs de creditors voluntari i no esperar a final d’any, tot i que no hi hagi obligació de fer-ho fins a l’1 de gener de 2021. “A l’hora de realitzar la qualificació de l’concurs no li va a exonerar d’entrada d’una eventual culpabilitat, per tant de la qualificació culpable, per l’agreujament produïda per dol o falta greu, ja que el legislador no ha modificat la norma pel que fa a la responsabilitat de l’en situació d’insolvència “. Aquesta és la recomanació unànime que diversos especialistes en Dret Concursal van realitzar a les empreses, després de la conclusió de el període d’alarma, segons es va posar ahir en relleu al Congrés empresarial sobre Dret Concursal.

La “motxilla austríaca” facilitaria els acomiadaments


La introducció de la motxilla austríaca que proposa el BE suposaria de forma automàtica una retallada de les indemnitzacions per acomiadament que paguen les empreses als treballadors, i fins i tot podrien arribar a desaparèixer fent d’l’acomiadament un tràmit completament ‘gratuït’ per a l’empresari. Aquest fort abaratiment dels acomiadaments, estan directament vinculats a la concepció de la mesura. La motxilla austríaca es tradueix, al capdavall, en una bossa de diners que va acumulant cada treballador a títol personal gràcies a les aportacions que realitza l’empresari a aquesta guardiola. Aquesta, que està gestionada des del sector privat, serà al capdavall els diners que l’empleat percebi si l’empresari l’acomiada o si causa una baixa per malaltia o per incapacitat. A més, de no donar-se cap d’aquestes circumstàncies es pot disposar d’ell com un complement per a la jubilació.