Convocatòria subvencions per contractació de persones majors de 45 anys


S’ha publicat en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, la convocatòria anticipada per a l’any 2021 per al foment de la incorporació de persones en situació d’atur més grans de 45 anys al mercat de treball, Resolució SF/345/2020, de 23 de desembre, amb la finalitat d’incentivar les empreses per impulsar la contractació i la creació d’ocupació de les persones més grans de 45 anys que es troben en situació d’atur, apartades del mercat laboral i amb dificultats per reincorporar-s’hi.

El Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, SOC, subvencionarà contractes de treball que tinguin com a mínim 6 mesos de durada, una jornada igual o superior al 50% i el seu centre de treball a Catalunya, d’acord amb les bases reguladores aprovades per l’Ordre TSF/133/2018, de 30 de juliol, modificada per l’Ordre TSF/188/2018, de 22 de novembre, i la convocatòria en qüestió.

La quantia a subvencionar vindrà determinada pel mòdul econòmic previst a la base 8 de l’annex 1 de l’Ordre de Bases TSF/133/2018, de 30 de juliol, en referència al Salari Mínim Interprofessional que s’estableixi per l’any 2021. L’import del mòdul s’establirà mitjançant Resolució de la Direcció del Servei d’Ocupació de Catalunya, que es publicarà al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

La durada màxima subvencionable de cada contracte és de 12 mesos, tret que es tracti de la contractació d’una persona que tingui reconegut un grau de discapacitat igual o superior al 33% que podrà ser fins a 18 mesos.

El termini de presentació de sol·licituds s’inicia el 20 de gener de 2021 i restarà obert fins al 20 de novembre de 2021 inclòs, i el termini d’execució dels contractes es correspon a contractes subscrits entre l’ 1 de gener de 2021 i el 30 de setembre de 2021.

Rentabilitat del teletreball


Les aplicacions de teletreball i col·laboració viuen una època daurada, adoptades massivament i sent capaços de moure milers de milions d’euros. A el marge de tendències accelerades per la
pandèmia, l’economia mundial observa com arriba a la seva fi l’era de programari com a servei (SaaS) -programes que permeten als usuaris connectar-se a aplicacions basades en el núvol a través d’Internet i usarlas-. Per molt que faciliti la creació de serveis i productes a distància, ha deixat de ser diferencial i rendible a causa de la saturació de mercat, el que ha impulsat gairebé immediatament l’acostament a una tecnologia com la de la feina en remot. “Les compres de Slack i Wrike formen part de el progrés innovador que s’acosta en els propers 10 anys”.

Índex de Preus Industrials del 2020


La taxa anual de l’Índex de Preus Industrials (IPRI) general al mes de desembre és de l’- 1,4%, gairebé un punt i mig per sobre de la registrada al novembre. Per destí econòmic dels béns, els sectors industrials amb influència positiva en l’evolució de la taxa anual de l’IPRI general són: Energia, que augmenta la seva variació anual més de tres punts i mig. Béns intermedis, la taxa se situa en el 1,2%, més d’un punt per sobre de la de novembre. Destaca en aquest comportament l’increment dels preus de la Fabricació de productes químics bàsics, compostos nitrogenats, fertilitzants, plàstics i cautxú sintètic en formes primàries, enfront de la baixada registrada en el mateix mes del 2019. Per la seva banda, entre els sectors industrials amb influència negativa destaca: Béns de consum no durador, que presenta una variació de l’0,3%, cinc dècimes menys que la del mes anterior, a causa que els preus de l’i conservació de carn i elaboració de productes carnis descendeixen aquest mes , mentre que van pujar al desembre de 2019.

La indústria d’inversió està pressionant perquè les sicavs comptin amb un règim de transició, sense peatge fiscal


Això permetria traspassar els diners invertits en aquests vehicles en institucions d’inversió col·lectiva (IIC) domiciliades a Espanya, de manera que el volum patrimonial de 27.598.000 d’euros que manegen en l’actualitat -que representa el 9% dels actius sota gestió entre fons i societats d’inversió espanyols-, amb dades de finals del 2020, es quedin dins del mercat domèstic i es pugui mantenir l’economia d’escala que genera per a les firmes d’inversió nacionals. A més, els agradaria un període de permanència mínim per evitar fuites a mig termini.

Ela autònoms negocien amb el Govern


El Govern i les associacions de treballadors autònoms avancen en la negociació de la pròrroga d’ajudes per al col·lectiu destinades a pal·liar l’impacte que la pandèmia i les restriccions imposades. El paquet d’ajudes anirà fins el 31 de maig i l’Executiu es compromet a flexibilitzar les condicions d’accés al cessament extraordinari d’activitat. No obstant això, les associacions han reclamat reduir el llindar de pèrdua d’ingressos a justificar per accedir a aquesta prestació per cessament d’el 75% a l’50%. L’Executiu hauria acceptat que es pugui accedir a la prestació extraordinària sense haver-la cobrat al mes de març o que es millori la situació dels autònoms de temporada.

El canvi important de la tendència de la inflació general es produirà a partir de març


És llavors quan el BCE pot començar a sentir les pressions de certs sectors i el murmuri de l’mercat. La inflació porta mesos en terreny negatiu. Encara que l’economia euro seguirà lluny del seu PIB potencial, diversos factors que van a coincidir (reestructuració) en el temps poden generar una pujada intensa dels preus, que en principi serà temporal. Per ara, la inflació acumula cinc mesos consecutius en territori negatiu a la zona euro. A més, s’espera que al gener i febrer es mantingui feble, encara que potser aconsegueixi acostar-se a territori positiu. Amb el petroli per sobre de 55 dòlars, l’arribada de la recuperació econòmica (allà per la primavera-estiu), més l’alça de l’IVA alemany (es notarà sobretot en la segona meitat de l’any), la inflació podria superar el 2% per un temps.

Ajut a les famílies


Les famílies més afectades per la pandèmia podran sol·licitar fins a finals de març una moratòria de tres mesos que els lliure del pagament de la seva hipoteca o d’un crèdit de consum, ha anunciat vicepresidenta i ministra d’Afers Econòmics. Fins al moment unes 600.000 persones s’han beneficiat d’aquesta mesura impulsada per l’Executiu, que evita pagar el gruix de l’préstec durant al menys tres mesos ia la qual fins a finals de setembre es podien acollir els que van perdre els seus llocs de treball durant la pandèmia o veure caure de manera significativa els seus ingressos. “Aprovarem en breu l’extensió de les moratòries dels crèdits hipotecaris i no hipotecaris fins al 31 de març en línia amb el marc europeu recentment aprovat”.

Espanya té el preu de el gas natural més car d’Europa


El preu és de 31,82 euros / MWh enfront dels 27 euros que es paguen a Itàlia o els 25 euros del Regne Unit. Aquest primer lloc es va a mantenir en els propers dies per l’estirada de la demanda existent (ahir es va batre el quart rècord en menys d’una setmana) i no s’espera que la situació es suavitzi fins al 14 de gener quan l’onada de fred amaini. Mibgas va tornar a pujar ahir un 5,4% com a reflex de la situació que s’està produint a Àsia, on una altra onada de fred i l’estirada de l’economia han portat els seus nivells de demanda a volums gairebé sense precedents i han provocat una forta tensió en el mercat de futurs per a febrer.

Més oferta en habitages de lloguer


L’any 2020 tanca amb un augment sense precedents de l’oferta d’habitatge disponible per al lloguer a les grans ciutats, un fenomen que al seu torn té conseqüències en els preus mitjans, que cauen de forma parella, segons dades de el portal Idealista. Madrid i Barcelona, han experimentat des de gener a desembre pujades en l’estoc de el 133% i el 155%, respectivament. El mateix ha passat en altres ciutats com Sevilla, Màlaga o València, amb sengles augments de l’169%, 143% i 119%. Tot i que la renda mitjana dels lloguers tanca l’any amb una lleu pujada de l’1,4%, els valors en els mercats més dinàmics per a l’arrendament han tancat 2020 amb caigudes històriques, segons l’informe de preus de lloguer de l’esmentat portal. Al capdavant es troba Barcelona, amb un descens de l’9,4% interanual, seguit per Madrid (-7,3%), Palma (-6,2%), Màlaga (-5,6%) i Sevilla (-5 , 2%).

L’FMI adverteix que el covid-19 està augmentant les divergències en l’euro


És un risc tenir una unió monetària que no genera convergència econòmica. “Una major convergència dels nivells de renda és important per compartir els beneficis de la unió monetària amb tots els ciutadans europeus. Una major convergència dels cicles macroeconòmics pot ajudar, permetent que les polítiques macroeconòmiques estiguin més a prop de ser òptimes durant una major part de el temps. per a això, ha de revertir la recent divergència de les taxes de creixement de la productivitat. les polítiques estructurals millorades en els països endarrerits poden ajudar, però també serien importants les inversions per millorar la inversió de capital, la educació i formació dels treballadors i la investigació i el desenvolupament “, sentencia l’FMI.


La tercera gran bombolla del bitcoin sembla haver arribat a l’hora de la veritat. La moneda digital registra pèrdues de l’20% aquesta setmana després de tres mesos de pujada fugaç en els que va portar a quadruplicar el seu preu. Una alça i caiguda en el qual destaca l’efecte del ‘Tether’, el ‘token’ que sosté el mercat de criptodivisas i que és el principal artífex del seu creixement. Però el major problema de l’bitcoin és que, més d’una dècada des de la seva creació, encara no té un ús específic més enllà de ser un bé especulatiu, una mena de “or digital”. I el problema d’aquests béns és que mai se sap quan s’acabarà la música. “Aquest actiu no té cap valor intrínsec. Estem molt a prop de el moment en què aquesta bombolla hiperbòlica va a rebentar”.

Aerolínies i aeroports alerten d’una reactivació més lenta per la tercera onada i es preveuen fallides


Eurocontrol estima que el trànsit sigui menys de la meitat que abans de la pandèmia en els primers mesos de l’any (al gener ja cau un 61%), el que implica majors descensos de la demanda. En aquest punt, les aerolínies europees han tancat l’any amb el 51% de la flota a terra (4.118 aeronaus de les 8.048 disponibles) i no tenen previst anar reactivant avions en els propers mesos per les restriccions. “El trànsit europeu en 2021 seguirà estant sol en el 51% dels nivells de 2019, el que seguirà tenint un impacte devastador en tota la indústria, on la pèrdua directa de llocs de treball europeus per al 2020 s’estima en 191.000. Com a resultat, es produiran fallides en 2021, el que ressaltarà la necessitat de suport financer per a tota la indústria “, assenyala Eurocontrol.

“El pitjor encara ha d’arribar”


L’economia de el sector privat de la zona euro es va contraure per segon mes consecutiu al desembre, llastada sobretot pel sector serveis, que acumula quatre mesos en descens abans que la immunitat de les vacunes aconsegueixi millorar la situació. Així ho avança l’economista de IHS Markit Chris Williamson, amb motiu de la publicació de l’últim índex PMI compost de l’activitat total de l’Eurozona, que va registrar al desembre 49,1 punts, el que representa encara una contracció de l’activitat. La menor activitat de el sector serveis en el seu conjunt va estar de nou estretament vinculada amb la reducció dels volums de nous comandes rebudes, que van caure per cinquè mes consecutiu.

Les dietes


No és a l’empleat a què correspon provar la realitat dels desplaçaments i despeses de manutenció i estada a l’efecte de la no subjecció a l’IRPF, sinó que l’Administració -per la seva acreditació- s’ha de dirigir a l’ocupador quant obligat a acreditar que les quantitats abonades per aquells conceptes responen a desplaçaments realitzats en determinat dia i lloc, per motiu o per raó de l’exercici de l’activitat laboral, segons la sentència de TS de 3 de desembre. La condició de treballador / a administrador de l’perceptor de la dieta no determina per se que sigui aquest el que hagi d’acreditar la realitat dels desplaçaments o de les despeses de manutenció i estada encara que, en atenció a les circumstàncies de el cas, tal extrem pugui tenir incidència en la concreta acreditació de l’pressupost de fet determinant de la no subjecció de les sumes percebudes com dietes.

El pernil serrà, espanyol


El Govern ha impulsat una nova Indicació Geogràfica Protegida (IGP) per a tot el territori nacional excepte Ceuta i Melilla amb l’objectiu de protegir el pernil serrà com a producte espanyol. En els últims anys estan proliferant tant a Llatinoamèrica com a Europa -fonamentalment a França, Itàlia i Portugal- productes que es venen com serrà però que no tenen en realitat res a veure amb Espanya. Al sector hi ha també una gran preocupació pel fet que, tot i la normativa, puguin acabar entrant a Espanya porcs de qualsevol país sense un control clar de l’origen.

Les fallades de ciberseguretat dels proveïdors ja impliquen multes a les empreses


Les autoritats dels països ja qüestionen la diligència deguda pel que fa a les mesures de ciberseguretat, així com a la responsabilitat de l’empresa a l’hora de gestionar el risc que els ciberatacs tinguin el seu origen en les vulnerabilitats dels proveïdors i altres tercers aliens a la pròpia empresa, el que es coneix com third party compliance, o control de l’acompliment normatiu de tercers. Segons els especialistes, als efectes de garantir la continuïtat del nostre negoci, es fa necessari dur a terme una revisió exhaustiva dels contractes existents amb proveïdors d’alt risc, per poder anticipar-nos a qualsevol tipus d’interrupció financera o comercial derivada d’incidents de ciberseguretat que puguin patir.

Les empreses s’ho pensen


La “esperada allau concursal” per la Covid-19 no s’ha produït el 2020 perquè la moratòria per presentar el concurs de creditors s’ha estès fins a abril de 2021, el que ha ajornat la decisió per a moltes empreses, he assenyalat la directora d’Estudis d’Informa d & B. No obstant això, moltes empreses estan en situació de fallida tècnica. Els concursos de creditors han caigut un 2% el 2020 respecte a l’any anterior, fins als 4.376 registrats a Espanya, segons l’estudi. L’informe revela que ha crescut el percentatge d’empreses que presenta a el mateix temps la declaració concursal i d’extinció, passant de l’48% al gener a més de l’57% al desembre. Catalunya, Madrid i València concentren el 60% dels concursos.

Caiguda del consum elèctric


La menor activitat econòmica derivada de la crisi del coronavirus ha propiciat una forta caiguda tant de la demanda com dels preus de l’electricitat en l’últim any. Així, la demanda elèctrica va caure a Espanya un 5,6% en el conjunt de 2020 fins a arribar als 249.970 GWh en un context marcat per la pandèmia, segons les dades facilitades aquest dimarts per Red Eléctrica (REE). La lleugera pujada de desembre (1,4% al mes) no va servir per compensar les retallades acumulades en la resta de l’any. D’acord amb la AEGE, tot i la caiguda registrada a Espanya durant 2020 els preus elèctrics d’Alemanya i França han estat inferiors. De fet, el preu a Espanya és més d’un 11% superior a el del mercat alemany, repercutint amb això en la competitivitat de les empreses espanyoles.

La City de Londres ja ha sentit els efectes del Brexit en el primer dia de negociació


Al voltant de 6.300 milions d’euros van sortir del parquet britànic als mercats europeus. La borsa britànica va suportar el 4 de gener una caiguda de volum de negoci de l’45%, només en accions. Les places de Madrid, París i Frankfurt es van veure beneficiades amb un increment de la negociació en valors com Santander, Deutsche Bank i Total. Va ser només un dia de comerç i els hàbits encara podrien canviar, però és difícil imaginar les circumstàncies en què aquests 6.000 milions tornin a Londres. De fet, la següent fase de l’èxode financer apunta negocis amb major importància econòmica, que el negoci de les accions.

Diàleg per la pujada del SMI


El Consell de Ministres aprovarà possiblement aquest dimarts la pròrroga del Reial Decret del SMI de 2020, per tal de donar més marge a la negociació el diàleg social per acordar la nova pujada. Tant la portaveu de Govern, com la vicepresidenta tercera i ministra d’Afers Econòmics, havien plantejat ja la possibilitat d’ajornar la decisió de la pujada a mitjan 2021, un cop es vegi l’evolució de la recuperació, per decidir l’alça del SMI.

Índex general del comerç minorista


La variació mensual de l’índex general del comerç minorista a preus constants entre els mesos de novembre i octubre és del -0,8%, eliminant els efectes estacionals i de calendari. Aquesta taxa és nou dècimes inferior a la del mes anterior. La taxa anual de l’índex general del comerç minorista a preus constants se situa en el -4,3%. Per productes, Alimentació puja un 0,2% i Resta baixa un 1,8%. Equip personal és el que més disminueix (-12,6%). Per modes de distribució, Grans cadenes (-2,6%) i Grans superfícies (-2,0%) disminueixen, mentre que Empreses unilocalitzades (0,2%) i Petites cadenes (1,6%) augmenten respecte a l’octubre.

La banca afronta 2021 com l’any de la remuntada, després de les pèrdues que la pandèmia ha provocat en el sector financer espanyol


Les entitats cotitzades guanyaran en el pròxim exercici 8.800 milions d’euros, davant els números vermells de 5.500 milions d’euros amb què tancaran 2020, segons les estimacions de l’consens de mercat. Els analistes són ara lleugerament més optimistes després de tenir un major balanç de l’activitat en aquest quart trimestre. Banc Santander és el que arrossega el conjunt de la banca a aquestes pèrdues globals, conseqüència de la deterioració de el fons de comerç de les seves filials i dels actius fiscals diferits a Espanya.

Acord per les exportacions


L’acord signat entre Brussel·les i Londres ha suposat un baló d’oxigen a les empreses exportadores espanyoles, que evitaran aranzels milionaris als seus productes. El Club d’Exportadors i Inversors Espanyols va celebrar ahir l’entesa que permet la lliure circulació de béns entre els dos territoris i permetrà que els productes espanyols es puguin seguir venent al mercat britànic “sense restriccions quantitatives i sense pagar aranzels”, si bé es reintroduiran controls duaners en frontera. Pel costat contrari, el sector pesquer s’ha mostrat preocupat per la repercussió que tindrà l’acord a mitjà i llarg termini.

Ajus per a l’hosteleria


El Consell de Ministres ha aprovat un Pla de Reforç per a l’hostaleria, el turisme i el comerç amb noves mesures que pretenen alleujar la situació d’empreses i autònoms relacionats amb aquestes activitats i atendre els seus costos fixos com els salaris, arrendaments o pagament d’impostos, entre d’altres, per permetre que puguin mantenir la seva viabilitat i no es vegin abocats a el tancament com a conseqüència de la pandèmia. Les mesures reforcen les ja existents com els ERTEs, on incorpora nous sectors hiperprotegits – com restaurants i establiments de menjars – i vam crear una nova línia ICO per a aquests sectors amb avals públics de l’90%. També hi ha noves mesures com rebaixes fiscals, ajornaments de deutes tributaris i cotitzacions a la seguretat social. Destaquen també les mesures per reduir la càrrega dels lloguers que s’apliquen tant a grans forquilles com a la resta d’arrendadors, incorporant en aquest últim cas incentius fiscals.

Economia incerta


La ministra d’Hisenda dóna per fet que la quantia de l’SMI no s’elevarà fins, al menys, el segon semestre del 2021, quan es pugui avaluar millor la marxa de l’economia i la seva recuperació. “No podem ignorar la situació econòmica”, ha dit Montero durant la roda de premsa posterior a Consell de Ministres després del que ha afegit que “el proper semestre serà molt dependent de com circuli el virus, va tenir aquesta incertesa i per això la posició de Govern és de prudència.

Mesures urgents per a la modernització de l’Administració Pública i per a l’execució de el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència


Es recull una nova figura de col·laboració publicoprivada: els Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica “perte” que seran clau per a l’execució dels diferents projectes tractors contemplats en el Pla de Recuperació. Aquesta nova figura es crea amb vocació de permanència, per incloure en el nostre ordenament nous instruments de col·laboració públic-privada que permetin una gestió àgil i es pretén reforçar a aquells projectes que contribueixin clarament a el creixement econòmic, a l’ocupació ia la competitivitat del nostre país. La creació d’un registre en el Ministeri d’Hisenda servirà per identificar operadors interessats en un perte a fi de facilitar la gestió

La recuperació econòmica


El 60,3% dels experts consultats preveu una recuperació de la inversió i del consum a Espanya entre el segon i el tercer trimestre del l’any que ve. I d’aquest percentatge, és majoria (33,6%) els que s’inclinen pels mesos d’estiu com el moment de l’repunt, segons el Consens Econòmic elaborat per PwC, corresponent a el quart trimestre del 2020. El desenvolupament de la vacuna millorarà en els propers sis mesos, igualment, les exportacions (així ho prediu un 56,4%), la inversió productiva (assumeix un 31,6%) i l’ocupació (28%), així com el consum privat (46,6%) . La demanda d’habitatge romandrà estable per al 47,5%. Tots els percentatges pugen de manera important respecte a l’Consens de el tercer trimestre.

Restriccions i concursos públics


Els jutges del Mercantil donen per fet que quan acabi la pròrroga del termini per a sol·licitar concurs hi haurà una allau de peticions. Les restriccions generen la “insolvència directa” de moltes empreses. Per evitar-ho, resulta “absolutament urgent” -segons el jutge decano- el desenvolupament de la directiva europea d’Insolvència, basada en dos eixos: La reestructuració d’empreses per evitar el concurs; i la segona oportunitat per a les persones físiques, per tal de no condemnar-les a una espècie de clandestinitat econòmica després del concurs. A Euskadi està pendent l’aplicació de l’expedient digital a fi de tramitar procediments sense restriccions.

Mala praxi en la tramesa de correus


L’Agència Espanyola de Protecció de Dades sanciona a un petit despatx d’advocats amb 10.000 euros (posteriorment reduïts a 6.000 euros per reconeixement de culpa i pagament voluntari) per l’enviament d’un correu electrònic sense incorporar als diferents destinataris en còpia oculta. La sanció, de 2 de desembre de 2020, no és la primera a castigar aquest tipus de males praxis a Espanya, però presenta alguns aspectes destacables, com que en una única acció denunciada (l’enviament de l’e-mail) és considerada per la AEPD com a causant de dues infraccions normatives independents.

Control als aeroports


Foto: ARA
El Govern d’Espanya ha anunciat que reforçarà en aeroports i ports el control de verificació de proves PCR a les persones que procedeixin de Regne Unit davant l’aparició d’una nova soca de coronavirus en aquest país. “Qualsevol decisió en aquest sentit ha de ser comú i evitar la unilateralitat”. Aquest dilluns se celebrarà una reunió d’experts de l’mecanisme de la UE d’RPIC.