Millor comprar que llogar

La idea que comprar un habitatge és millor que llogar torna a sonar amb força. L’escalada dels preus dels lloguers sobretot a les grans ciutats ha enfortit en el que va d’any la creença i ja el 42% dels espanyols se sent identificat amb el mantra que “viure de lloguer és llençar els diners”. Fa un any, aquest percentatge era del 35%, segons les últimes dades de Fotocasa. Els preus dels lloguers han tornat a nivells precrisi. En ciutats com Madrid o Barcelona ja acumulen una pujada d’un 30% i un 40%, respectivament, en només quatre anys i ja estan en màxims del boom immobiliari. No és d’estranyar que la demanda dels lloguers acumuli una caiguda del 36%, ja que cada vegada més joves es mostren incapaços d’afrontar aquests preus.

Bona perspectiva per a l’economia espanyola

Les perspectives de l’economia espanyola són “favorables”, encara que no estan exemptes de riscos, com l’alça del petroli, sobre el que ha dit que podria tenir un efecte “directe” en l’economia i que si no es fan “les coses bé “, pot afectar la competitivitat de les empreses espanyoles, ha afirmat el president del Govern. El preu del petroli Brent, de referència a Europa, s’ha disparat al voltant d’un 20% des de principis d’abril. Espanya, importador net de petroli, s’enfronta al risc que un petroli més car llast la competitivitat de les empreses i desequilibri la balança comercial cap a un dèficit més gran. Rajoy ha destacat que les previsions apunten a un creixement del 2,7% aquest any i proper al 2,5% per als dos exercicis següents.

Registradors mercantils

Els registradors mercantils han comunicat a l’Índex Central Europeu d’Interconnexió de registres mercantils (Bris) informació de 2.960.203 societats, quan es compleix un any de la publicació de la Instrucció de 9 de maig de 2017, de la Direcció general dels Registres i del Notariat, que el va posar en marxa. Segons el Col·legi de Registradors, també, es van respondre 3.589 consultes remeses als registres i es va informar de diverses fusions transfrontereres.

Reial Decret sobre reducció del consum de bosses de plàstic

Grafisme: Vilaweb

Aprovat un Reial Decret sobre reducció del consum de bosses de plàstic i pel qual es crea el Registre de Productors, traslladant a l’ordenament espanyol la Directiva comunitària. En virtut d’aquest Reial Decret, a partir l’1 de juliol de 2018 han de cobrar totes les borses. S’exceptuen les bosses molt lleugeres que es subministren com a envàs primari per aliments a granel (necessàries per evitar el malbaratament alimentari) i les bosses gruixudes que tinguin un percentatge de plàstic reciclat igual o superior al 70%, per fomentar l’ús de plàstic reciclat. A més, des de l’1 de gener de 2021 es prohibeixen les bosses de plàstic lleugeres i molt lleugeres. S’exceptuen les bosses compostables, compassant així l’obligatorietat que les bosses de plàstic lleugeres i molt lleugeres siguin només compostables amb la plena implantació de la recollida separada de la fracció orgànica dels residus municipals. A més, i per avançar cap a una economia circular, des del 1 de gener de 2020 les bosses de plàstic gruixudes han de contenir com a mínim un 50% de plàstic reciclat, per promoure l’ús de plàstic reciclat. Així mateix, es prohibeixen les bosses de plàstic fragmentable, pel seu contingut en additius que suposen un alt impacte ambiental. Establint aquesta data, es dóna marge als comerciants per liquidar el seu estoc i als fabricants per deixar de produir-les.

Tancament de diverses botigues del grup Carrefour

El grup Carrefour tancarà aquest estiu les 227 botigues que havia comprat a Dia a França, si no troba comprador, i sobre les que ha manifestat la seva voluntat de desfer, de manera que es podrien veure afectats els 2.100 empleats que treballen. Les botigues afectades, en la seva major part, actualment sota les marques Carrefour Contact, Contact Vaig marxar i Carrefour City. La direcció ha explicat que està “mobilitzada per afavorir la recol·locació interna dels empleats afectats” a través d’un pla signat amb els interlocutors socials a l’abril.

Una rebaixa fiscal a les rendes més baixes que castigarà els increments de salari

La nova estructura de l’IRPF pactada en els Pressupostos, que inclou una rebaixa de l’impost a les rendes més baixes el disseny provocarà que els treballadors amb renda inferior al salari mitjà se’ls apliqui per cada euro addicional que cobrin (fruit d’una pujada salarial o del pagament d’hores extres) un tipus marginal efectiu del 62,5%, és a dir, més alt que el d’un milionari. Aquesta anomalia tècnica ja existia, però el canvi fiscal la intensificarà, de manera que per cada euro d’increment que cobri el contribuent de renda baixa, la seva base imposable creixerà en més de dos euros i el seu marginal es dispararà fins a resultar confiscatori. Malgrat que l’explicació d’aquesta distorsió estigui sol en un problema de tècnica legislativa, el canvi convertirà a Espanya en l’únic país del món desenvolupat en penalitzar fiscalment les pujades de salari o el pagament d’hores extres en els nivells més baixos de renda.

La cotització dels autònoms

Els autònoms reben de la Seguretat Social entre 1,7 i 2 euros per cada euro que cotitzen durant la seva vida laboral, depenent de la base de cotització, segons càlculs elaborats per la Federació Nacional d’Associacions de Treballadors Autònoms (ATA). Un autònom cotitza de mitjana a la Seguretat Social entre 90.000 i 100.000 euros i està una mitjana d’entre 400 i 420 mesos cotitzant, mentre que del sistema rep entre 160.000 i 170.000 euros de pensió al llarg de la jubilació. En el règim general, per la seva banda, encara que les cotitzacions són més elevades, l’assalariat per cada euro contribuït obté del sistema entre 1,5 i 1,8 euros. En aquesta línia, ha posat en relleu que els autònoms jubilats als 65 anys que van cotitzar per la base mínima durant una carrera mitjana de 30 anys reben durant 22 anys després de jubilar prop de tres vegades més del que s’ha aportat al sistema.

Aranzels a l’acer i l’alumini als EEUU

El secretari de Comerç dels Estats Units ha advertit que el seu Govern imposarà aranzels a l’acer i l’alumini de la Unió Europea en cas que no s’arribi a un acord “raonable” abans de l’1 de juny. La UE, el principal soci comercial dels EUA, ja ha advertit que no titubejaran a aplicar represàlies comercials a importacions nord-americans per valor de 8.000 milions de dòlars. D’altra banda, ha apuntat que els EUA decidirà si amplia aquesta exempció a Mèxic i Canadà “en funció de” com va la renegociació del Tractat de Lliure Comerç d’Amèrica del Nord (Nafta), de la qual va dir és “complexa”.

El IPC general en el mes de abril es del 1,1%, una décima inferior a la registrada el mes anterior


Gràfic: El Periodico

Los grupos con influencia negativa que destacan en el descenso de la tasa anual son: Ocio y cultura, que disminuye su variación casi dos puntos y medio, hasta el –1,4%. Este comportamiento es consecuencia, en su mayor parte, de la bajada de los precios de los paquetes turísticos, frente a la subida registrada en 2017. Hoteles, cafés y restaurantes, que presenta una variación del 1,6%, seis décimas inferior a la del mes anterior, debido en su mayoría a que los precios de los servicios de alojamiento suben menos en abril de este año que el mismo mes del año anterior. Vivienda, cuya tasa desciende dos décimas y se sitúa en el 0,8%, a causa del descenso de los precios del gas, que aumentaron el año pasado. Cabe reseñar también, aunque en sentido contrario, el incremento de los precios del gasóleo para calefacción, frente a la disminución de 2017, y la subida de los precios de la electricidad, que se mantuvieron estables el año anterior.

Autogestió de les baixes mèdiques

El Tribunal de Comptes ha emès un informe fiscalitzador contra el sistema vigent actualment que permet a les grans empreses autogestionar les baixes mèdiques dels seus treballadors sense fer-ho a través de la Seguretat Social o a través d’una mútua col·laboradora. Aquest òrgan fiscalitzador assegura que des del 2014 ve recomanant la derogació d’aquest sistema. Des de la Direcció General d’Ordenació asseguren que des 2016 ja hi ha un programa informàtic que millora substancialment el sistema d’informació d’aquestes empreses i la Seguretat Social. Des que es va realitzar aquest informe del Tribunal de Comptes ja hi ha més de mig centenar de companyies que han demanat el cessament com a empreses col·laboradores, amb el que en l’actualitat ronden les 200.

Lluita contra el frau i “taxa Google”

Hisenda gravarà aquest any a les sucursals d’empreses espanyoles en territoris de baixa tributació i paradisos fiscals per adaptar-se a les exigències de la UE en lluita contra el frau i completar la recaptació de la nova ‘taxa Google’. Així ho preveu el Govern per adaptar-se a les exigències de la UE en aquest exercici relatives a la transparència fiscal internacional i al exit tax o impost de sortida per societats.

Espanya és el segon inversor estranger més important a l’Argentina

L’ajuda sol·licitada part d’un rescat financer de l’entorn de 30.000 milions de dòlars per fer front a un deteriorament econòmic accelerat per la caiguda del pes i la pujada de tipus d’interès. Un anunci que anticipa una nova contracció econòmica i turbulències en una economia en què les empreses espanyoles tenen una presència important, tant en intercanvi de béns com en el de les inversions. Els intercanvis comercials pugen a 2.872.000 d’euros 300 firmes espanyoles, 16 d’elles a l’IBEX-35, pendents de l’ajuda de l’FMI. L’estoc d’inversió acumulada per Espanya és de 5.824.000 d’euros, el que el converteix en el segon inversor més important, només per darrere dels EUA.

La CNMV elabora un document per aclarir dubtes sobre les inversions en criptodivises

En un document de preguntes i respostes dirigit a les empreses fintech, però, el regulador aclareix que, des del punt de vista legal, el camí per crear fons que inverteixin directament en elles està clar. Això sí, només podran accedir-hi els inversors professionals. S’hi manifesta que la via per posar en marxa un fons que inverteixi directament en moneda digital passa per crear una entitat d’inversió col·lectiva de tipus tancat (EICC). A partir d’aquí podrà adoptar dues formes: o fons (FICC) o societat (SICC), no subjectes a la supervisió de la CNMV. Des del regulador recorden, però, que aquestes figuren plantegen problemes en la pràctica. En concret assenyala tres: com complir amb la normativa de valoració dels actius, la gestió de la liquiditat i la garantia de custòdia.

Alarma monetaria a sudamèrica

Argentina ha donat símptomes suficients d’alarma com per infondre preocupació en els seus homòlegs llatinoamericans. La fortalesa del dòlar que acumula tres setmanes consecutives pujant enfront dels seus principals parells, entre ells l’euro, i la decisió de la Reserva Federal de mantenir intacte el denominat dot plot -els objectius futurs marcats per Janet Yellen- pel que fa a elevar fins a tres -o quatre vegades, segons algunes grans firmes americanes- el preu del diner als EUA està posant nerviosos els inversors amb actius en economies emergents. L’origen de l’últim tornado que sacseja el mercat de divises s’ha de buscar en l’Argentina. Allà, el Banc Central de la República (BCRA) va decidir divendres passat elevar els tipus d’interès fins a la cota del 40 per cent per protegir la seva moneda.

Acord comercial entre Nestlé i Starbucks

La multinacional Nestlé ha arribat a un acord amb Starbucks, una cadena amb 28.000 cafeteries a tot el món, pel que el gegant suís de l’alimentació adquireix els drets per comercialitzar en supermercats els cafès i tes de les marques que ja ven Starbucks en els seus establiments. La multinacional pagarà 7.100 milions de dòlars per quedar aquest negoci, segons ha informat mitjançant un comunicat l’empresa barista fundada el Seatle.

Retallada als fons agrícoles de la PAC i de cohesió

La CE ha presentat la seva proposta per al proper pressupost de la UE, que abasta des de 2021-2027, en el qual planteja retallar els fons agrícoles de la PAC i de cohesió –un 5% i un 7%, respectivament– i augmentar la despesa dedicada a polítiques com immigració, seguretat i la defensa, la investigació i la innovació i economia digital. La CE ha plantejat reduir “moderadament” el finançament de PAC i la Política de Cohesió un 5% i un 7%, respectivament, segons ha indicat el comissari alemany al Parlament Europeu. La Comissió Europea proposarà establir un límit en els pagaments directes de la futura Política Agrícola Comuna (PAC) de 60.000 euros per explotació.

El 21% del consum energètic mundial el 2030 procedirà de les renovables, tot i que el progrés en l’expansió d’aquest tipus d’energies segueix sent complicat, tot i la inversió

És una de les conclusions més destacades de l’Informe sobre el Progrés Energètic, elaborat per l’Agència Internacional de l’Energia (AIE) i el Banc Mundial (BM), entre altres organismes internacionals, i presentat aquest dimecres a Lisboa. El document destaca també endarreriments en els altres dos objectius per al 2030, l’accés de tota la població a l’electricitat i a les energies netes per cuinar.

El Govern preveu “noves figures tributàries” per compensar el cost de la pujada de les pensions dels propers dos anys, que puja a 4.800 milions d’euros

El Programa d’Estabilitat 2018-2012 remès a Brussel·les parla de nous impostos, en plural. És a dir, que a la ja anunciada taxa digital es sumarien altres tributs per recaptar, en conjunt, un total de 2.100 milions d’euros entre aquest any i 2019. El Pla penes concreta molt més d’aquestes “noves figures tributàries”. Sí fa referència al fet que serà una fiscalitat indirecta, és a dir, que recaurà sobre el consum, i que es plantejarà en el marc del Pacte de Toledo i dins de “iniciatives tributària europees”.

Postposats els aranzels a les importacions de la UE a Estats Units

El Govern dels Estats Units posposa un mes la imposició d’aranzels a les importacions d’alumini i acer als països de la UE, Mèxic i Canadà, unes imposicions de les que va eximir indefinidament a l’Argentina, Brasil i Austràlia, per donar així un major marge a la negociació d’acords comercials paral·lels amb alguns dels principals socis nord-americà. A la llista inicial de països temporalment exempts també figurava Corea del Sud, amb el qual ja va arribar a un acord definitiu amb el qual Seül esquiva el pagament dels aranzels

L’error dels radars de trànsit

Als radars mòbils de trànsit que mesuren la velocitat des d’una ubicació fixa, en trípodes o en cotxes aturats, se’ls ha d’atribuir el mateix marge d’error que als fixos, fet que suposa una rebaixa del 7 al 5%, el que afectarà al nombre de conductors ‘caçats’ que es lliuren de la sanció per excés de velocitat. Així ho determina el Tribunal Suprem, en sentència de 17 d’abril de 2018, en la qual la Sala Penal conclou que “si l’aparell de mesura, cinemòmetre, és emprat des d’una ubicació fixa, és a dir sense moviment, ja sigui fix o estàtic, el marge d’error és del 5% “.

Els llocs de treball sense ocupar a Alemanya superen per primera vegada els 1,1 milions

El mercat laboral alemany gaudeix pràcticament de plena ocupació. No obstant això, durant els últims anys, els salaris han crescut de forma suau (encara que per sobre de la mitjana de l’Eurozona) contrapesats pels forts influxos migratoris que han enfortit l’oferta de factor treball i per la inherent moderació salarial de les empreses alemanyes . També l’arribada d’immigrants s’està frenant, mentre que les empreses segueixen demandant treballadors per arribar a les seves comandes, al mateix temps que el creixement econòmic segueix estant per sobre del potencial. Sota aquest context d’escassetat de mà d’obra, el Bundesbank i altres experts creuen que l’única sortida a aquesta situació serà un fort increment dels salaris. La taxa d’atur es troben en el 3,6% i els salaris pugen un 2,7%.

L’euro es deprecia un 0,45% respecte al dòlar

D’aquesta manera toca el seu valor mínim enfront del bitllet verd des de fa dos mesos, davant l’augment de la rendibilitat dels bons nord-americans que redueixen l’interès pels bons i accions de la zona de l’euro. Pel que fa als americans. La moneda única es canvia per 1,2175 dòlars. L’entitat monetària no farà canvis en el seu comunicat sobre les compres de deute, ni sobre l’orientació sobre els tipus d’interès, segons preveu el mercat i els analistes, però el deteriorament d’alguns indicadors econòmics de creixement dels últims mesos ha creat incertesa i el president del BCE podria dir alguna cosa.

Els futurs treballadors del sector assegurador hauran d’aconseguir un títol que validi els seus coneixements

“Es fa necessari establir un marc normatiu en matèria de formació que garanteixi que tots els distribuïdors d’assegurances i de reassegurances posseeixen els coneixements mínims necessaris”, sentencia l’esborrany d’una norma d’Economia específica sobre la formació dels empleats del sector. “Els requisits de formació inicial si serien aplicables als nous empleats de l’entitat així com a aquells que, formant part de la plantilla, passin per primera vegada a realitzar activitats de distribució”, afegeixen en Unespa.

Primera convocatòria de formació professional relacionada amb els canvis tecnològics i la transformació digital

La ministra d’Ocupació ha presentat la primera convocatòria de formació professional per a l’ocupació adreçada específicament a l’adquisició i millora de competències professionals relacionada amb els canvis tecnològics i la transformació digital. Ha avançat que en els pròxims dies elevar al Consell de Ministres aquest programa formatiu que tindrà una dotació de 60 milions, dels quals 50,4 es gestionaran a través de subvencions en concurrència competitiva a centres acreditats. Aquesta primera convocatòria, que arriba a més de 400 especialitats formatives: 230 mòduls nous i 180, actualitzats, va dirigida de forma prioritària, ha subratllat la ministra, a dones; majors de 45 anys; treballadors de baixa qualificació; aquells amb discapacitat i els fixats com a col·lectiu prioritari per la Comissió Paritària Sectorial.

La CNMC valora positivament les reformes proposades per unificar les vies d’accés a les professions d’advocat i procurador, encara que les considera insuficients

En el seu informe, l’organisme públic adverteix que, malgrat que hi ha d’haver un únic títol professional per ser advocat i procurador, es mantindrà la incompatibilitat d’exercici d’ambdues professions, de manera que un advocat no podrà realitzar funcions de procura o viceversa. El canvi de professió, a més, es veurà arrossegat per l’exigència de col·legiacions separades per a cadascuna, cosa que restarà “eficàcia liberalitzadora” a la reforma, segons el citat escrit. Consideren a més que no queda justificat que els procuradors mantinguin l’exclusivitat per a les funcions de representació tècnica i els actes de comunicació als tribunals i que s’ha d’evitar que s’acabi imposant als advocats les incompatibilitats professionals existents en la procura.

El Ministeri d’Hisenda i Funció Pública preveu elaborar la metodologia de mesurament de l’absentisme a les administracions públiques i un pla “molt seriós” de persecució de l’absentisme dels empleats públics

Després subscriure l’acord amb els sindicats que recull creació d’ocupació pública net i millores retributives i de les condicions laborals, queda com una de les tasques pendents de Funció Pública abordar el tema de la incapacitat temporal (IT), per al que es reunirà la Administració General de l’Estat. En aquest sentit, ha assenyalat que la seva idea és avançar no a un sistema de catàleg, ja que sempre pot tenir una diferent “interpretació”, sinó a un sistema de percentatges. Així, ha dit tenir el “ferm compromís” d’elaborar “ràpidament” una metodologia de mesurament de l’absentisme i un pla “molt seriós” de persecució de l’absentisme.

L’FMI preveu una inflació de gairebé el 14.000% a Veneçuela per a aquest any

El PIB caurà un 15% aquest any a Veneçuela i un 6% el 2019, assenyala l’informe sobre Perspectives Econòmiques Mundials. L’informe assenyala la significativa disminució de la producció petroliera de la nació, que va produir 2,38 milions de barrils diaris (mbd) de petroli cru el 2016 i 2,10 mbd el tercer trimestre del 2017. Les projeccions d’atur per al país caribeny de l’FMI apunten a una taxa del 33,3% el 2018 i del 37,4 per 2019, significativament més alt del 27,1% registrat l’any passat.

Cotització pensions

El secretari d’Estat de Seguretat Social ha considerat avui que correspon a la comissió parlamentària del Pacte de Toledo arribar a un acord sobre quina ha de ser la relació entre cotització i pensió màxima. Actualment, la relació és d’un 80-20, és a dir, que un treballador que cotitzi per la base màxima dedica un 80% de la seva cotització a la seva pròpia pensió (a la contributivitat) i un 20% a la pensió d’altres (a la solidaritat). Qui cotitzi per la base màxima contribueix amb un 20% més del que rep, i així es financen les pensions dels més vulnerables del sistema.

Xina va presentar un calendari per aixecar totes les restriccions de propietat que afecten els fabricants d’automòbils estrangers que operen a la Xina

Segons ha informat la Comissió Nacional de Desenvolupament i Reforma (NDRC) en un comunicat, en un màxim de cinc anys s’eliminarà l’actual límit que exigeix a les empreses estrangeres ser propietàries de com a màxim el 50% de les empreses conjuntes (joint ventures) amb els productors locals.

El dret europeu a disposar d’un compte corrent encara no està completament operatiu a Espanya

Economia va publicar un reial decret llei a finals de l’any passat, però va quedar pendent d’establir les comissions màximes que permetrà cobrar a les entitats financeres per aquest tipus de comptes. Però, abans que el Govern legisli, els registres del Banc d’Espanya revelen que el producte ja existeix. Recull l’existència de 13 bancs que operen a Espanya que comercialitzen aquest tipus de compte. Tot i que els únics orientats al gran públic i amb presència nacional que la tenen a l’aparador són Bankinter, Self Bank i ING.