És la fi del bitcoin? La Borsa de Chicago abandona els futurs sobre la criptodivisa


Maria Igartua.
La segona casa de futurs dels EUA va adoptar aquesta decisió després que el volum d’intercanvi de contractes de bitcoin va caure el 55% al ​​gener de 2018 a un 20% al juny
La borsa de Chicago, la primera que va llistar futurs de Bitcoin, ha anunciat aquesta setmana que els contractes de la criptodivisa per excel·lència deixaran de cotitzar quan el proper mes de juny expirin els últims. Segons la Chicago Board Options Exchange (CBOE), la caiguda de la negociació és el principal motiu d’aquesta decisió, tot i que no tanquen del tot la porta a les criptodivisas.

De fet, la segona casa de canvi de futurs dels Estats Units va adoptar aquesta decisió, en tant que el volum d’intercanvi de contractes de bitcoin va caure el 55% al ​​gener de 2018 a tot just un 20% al juny d’aquest any.

Una mala notícia per a la divisa virtual que estava assaborint les mels de març 1 dolç. De fet, després de pujar un 11% al febrer, en el seu primer mes en positiu després de sis de caigudes, a falta de set sessions per acabar el mes, manté les pujades amb un avanç del 5,8% que li permet estabilitzar al voltant de els 4.000 dòlars.

La nova Llei Orgànica de Protecció de Dades ha introduït aclariments en el tractament de dades personals realitzats en el marc de processos de due diligence

La nova Llei Orgànica de Protecció de Dades ha introduït aclariments en el tractament de dades personals realitzats en el marc de processos de due diligenceLa nova LOPD preveu, per fi i expressament, la licitud d’aquests tractaments. En efecte, l’article 21.1 presumeix lícits els tractaments de dades derivades de qualsevol operació de modificació estructural o l’aportació o transmissió de negoci o de branca d’activitat empresarial, inclosa la seva comunicació prèvia. Finalment, l’article 21.2 de la nova LOPD obliga l’entitat cessionària de les dades a suprimir en cas que l’operació no arribi a bon fi. I això és totalment lògic que sigui sí, atès que l’accés a les dades hauria quedat limitat a la finalitat indicada (la bona fi de l’operació), sense possibilitat que les entitats participants puguin conservar informació personal d’altres.

Llista negra de paradisos fiscals

La Unió Europea preveu publicar dimarts que ve l’actualització de la llista negra de paradisos fiscals que va elaborar per primera vegada al desembre de 2017. OxfamIntermón ha difós aquest dijous un informe, sota el títol Via lliure: Com la UE està a punt de donar carta blanca als paradisos fiscals més agressius del món, que denuncia importants absències en el llistat començant pel rebuig de Brussel·les a analitzar tan sols la inclusió de cap territori comunitari. L’ONG assevera que els criteris europeus obligarien a incloure en la llista a cinc països de la UE que resten 3.500 milions de recaptació anual a Espanya gràcies a la seva agressiva competència fiscal.

Alemanya i Itàlia, els països més afectats per la recessió econòmica

Els majors afectats per la frenada de l’economia europea són Alemanya, que creixerà molt a poc a poc, i Itàlia, que seguirà en recessió tècnica. Amb les seves previsions per a l’eurozona, l’OCDE se situa com l’organisme més pessimista. Un dels resultats del declivi de la confiança derivat de les incerteses, va explicar Boone, és que les empreses “planegen emprar menys”. El que ja és un fet des de fa un temps al Regne Unit, a causa de l’Brexit, comença a succeir també a l’eurozona, on “la creació d’ocupació podria reduir a la meitat, a dos milions, entre 2019 i 2020”. Tant per Europa com per al propi Regne Unit, les perspectives de creixement també han estat revisades a la baixa: 0,8% el 2019 i 0,9% el 2020.

Millores retributives generals

La ministra de Política Territorial i Funció Pública ha signat aquest dilluns amb els representants sindicals el IV conveni únic per al personal laboral de l’Administració de l’Estat, que fixa millores retributives generals i un salari mínim de 1.136 euros al mes aquest any, així com el acord sobre els fons addicionals, amb els quals es sufraga part de la pujada salarial, que suposarà 280 euros a l’any (20 euros més al mes) amb efectes des del 1 de gener de 2018.

L’Eurozona torna a ser el ‘malalt’ de l’economia mundial

A la crisi mundial de 2008 cal sumar-li la recessió de 2012 i 2013, la recuperació va ser tan lenta que s’ha arribat a parlar d’una dècada perduda. A partir de 2017 semblava que havia arribat el moment de l’Eurozona, la resurrecció del creixement i fins i tot el moment de començar a parlar de possibles pujades de tipus d’interès. Però poc dura l’alegria a casa del pobre, i el que va començar sent un problema de debilitat de la demanda externa a la fi de 2018 ha convertit a l’Eurozona en el malalt de l’economia global que s’enfronta a més riscos. Conscients de l’augment dels riscos a la baixa, els analistes d’Oxford Economics han rebaixat les previsions de creixement per a 2019 fins a l’1,4% des del 1,6%. Altres firmes han estat més dures, com és el cas de Bank of America que ha rebaixat la seva previsió fins a l’1,1%.

La consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya ha anunciat que preparen un projecte de llei per regular els lloguers d’habitatges

Aquest projecte de llei és possible gràcies al Codi Civil català, que allargarà la durada mínima dels contractes a entre sis i deu anys i preveu poder limitar preus. estan estudiant que la norma estableixi condicions diferents per a particulars i societats, i que la durada mínima dels contractes per als primers serà inferior que els segons. El nou projecte preveu possibilitar la limitació dels preus de lloguer al departament competent en matèria d’habitatge directament o capacitant als ajuntaments per fer-ho, i inclourà un paquet de mesures perquè l’arrendament d’immobles es faci amb millors garanties i que busqui “la preservació de drets i deures de totes les parts “.

Els bancs han tornat a augmentar la concessió d’hipoteques per sobre del 80% del valor de les cases

Aquest és el límit màxim recomanat pel Banc d’Espanya per reduir riscos i minimitzar la probabilitat d’impagaments. Segons les dades, el 2018 el 14,9% dels préstecs hipotecaris atorgats per les entitats financeres van superar aquest llindar, gairebé un punt percentual més que un any abans. Des del sector creuen que no hi ha motius per alarmar-se, ni senyals que s’estigui tornant als errors del passat.

Retorn dels bans a afectats per les clàusules sòl

Les entitats bancàries espanyoles han tornat 2.199,81 milions d’euros a un total de 488.113 afectats per les clàusules sòl a través del mecanisme extrajudicial creat al gener de 2017, segons les dades facilitades per les entitats a la comissió de seguiment de clàusules sòl a data de 31 de desembre de 2018. el nombre de sol·licituds rebudes per les entitats de crèdit des que es va posar en marxa el mecanisme fins al tancament de 2018 va ascendir a 1.181.369 (3.058 només al desembre), de les quals s’han estimat 523.077, el 44,27%, mentre que s’han desestimat 232.600, el 19,68%. A més, s’han admès 408.542, el 34,58%, i 5.692, el 0,48%, estan pendents d’analitzar.

El Consell de la Unió Europea ha acordat avui abaratir el pagament en euros a països fora de l’Eurozona i fomentar l’ús de la moneda única per transaccions transfrontereres

La nova regulació adoptada avui “iguala el cost de pagaments transfronterers en euros entre països amb moneda única i països sense divisa comunitària i augmenta la transparència dels càrrecs relacionats amb serveis de conversió de moneda a la UE”, segons ha anunciat el Consell en un comunicat. La majoria dels punts de la nova regulació, informa el Consell, es preveu que entrin en vigor el 15 de desembre de el 2019.

Nous subsidis, però fora del pressupost

El Govern aprovarà el subsidi per als desocupats majors de 52 anys i de llarga durada i la cotització a la Seguretat Social dels cuidadors no professionals de persones dependents, malgrat que no han sortit endavant els pressupostos generals de l’Estat (PGE). A més, i encara que això no ha estat anunciat pel president, el Govern també planeja revertir aspectes de la reforma laboral de 2012 via Reial Decret Llei abans de les eleccions generals, així com tirar endavant altres canvis en matèria laboral com l’ampliació del permís de paternitat o l’establiment d’un control de la jornada a les empreses.

La nova norma UNE 19602 estableix l’estàndard dels sistemes de gestió de “compliance” tributari

Els bufets es preparen per adaptar les empreses a aquest nou model de prevenció de riscos fiscals. Fins a la data, les directrius relacionades amb el govern fiscal estaven associades exclusivament a la Llei de societats de capital i només eren d’obligat compliment per a les empreses cotitzades. Però l’aposta de l’Administració per al desenvolupament d’aquestes polítiques convida a pensar que totes les empreses acabaran incorporant aquestes pràctiques a la seva gestió interna com a part d’un sistema general de bon govern, transparència i compliment normatiu.

Blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme

La CE ha actualitzat i adoptat una nova llista de tercers països amb mecanismes febles de lluita contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme. El llistat inclou a 23 tercers països amb deficiències estratègiques en aquestes matèries. La Comissió Europea inclou a l’Aràbia Saudita i Panamà. La llista adoptada per la Comissió s’emmarca en un Reglament Delegat. Aquest es presentarà ara al Parlament Europeu i al Consell per a la seva aprovació en el termini d’un mes, amb una possible pròrroga d’un mes addicional. Un cop aprovat, el Reglament Delegat es publicarà al Diari Oficial i entrarà en vigor als 20 dies de la publicació.

El dèficit en la formació professional

La meitat dels treballadors a Espanya no participa en un adequat programa de formació i de posada al dia de les seves competències laborals, ni té intenció de fer-ho. A un altre 16% li encantaria tenir aquesta possibilitat, però per diversos motius es queda fora. Espanya és el país amb la pitjor correspondència entre la demanda de competència provinent del món empresarial i l’oferta de formació “, sosté l’OCDE. Davant l’auge de les noves tecnologies, la globalització econòmica i l’envelliment de la població, l’organització amb seu a París considera que tant la quantitat com la qualitat dels llocs de treball evolucionaran.

La morositat amenaça la viabilitat del 30% de les pimes a Espanya, alerten des Intrum

L’endeutament és un dels principals problemes de les pimes espanyoles. En molts casos, és el detonant del tancament del negoci. Així ho asseguren els experts en la matèria. Algunes mesures de finançament a curt termini o els crèdits en altres divises són els principals causants d’aquests seriosos maldecaps.

Els inversors en criptodivisas aposten pels mercats de derivats

Després de la caiguda del preu del bitcoin, que ha caigut més d’un 80% des dels seus màxims, els inversors en criptodivisas busquen noves solucions per aconseguir liquiditat i frenar les seves pèrdues. I la resposta sembla estar a Wall Street: les operacions amb derivats estan creixent en aquest segment.

El TS obliga les companyies asseguradores a cobrir la responsabilitat per deutes tributaris dels administradors

En una sentència de 29 de gener de 2019, assegura que és una matèria pròpia de la responsabilitat dels administradors i que l’assegurança de responsabilitat civil que subscriuen aquests directius ha d’incloure aquestes contingències. “Avui dia, el contingut natural de les responsabilitats a què s’enfronten pel seu càrrec no es limita a la responsabilitat civil regulada en la Llei de societats de capital, sinó que arriba també la que es preveu en la normativa administrativa, en aquest cas , la Llei general tributària “, subratlla la sentència. “Es tracta d’una responsabilitat prevista, per raó del càrrec d’administrador, per incentivar una actuació més diligent en relació amb el compliment de les obligacions tributàries de la societat”, afegeix.

Control de la Cadena Alimentària

El Ministeri d’Agricultura, a través de l’Agència per a la Informació i el Control de la Cadena Alimentària, AICA, perseguirà de forma prioritària el compliment de la política de contractes entre totes les parts que participen en la cadena alimentària, segons es contempla en el Pla d’actuacions previstes per a aquest any, donats els elevats incompliments dels mateixos. En aquest objectiu, es preveu la inspecció com a mínim de més de 2.000 operacions comercials, des del camp a la distribució. El pla contempla realitzar dos centenars d’auditories als operadors acollits a les Denominacions d’Origen i Indicacions Geogràfiques Protegides d’àmbit supra autonòmiques que ho hagin sol·licitat.

Vendes de Grans Empreses

Les vendes totals de les Grans Empreses, deflactades i corregides de variacions estacionals i de calendari, van créixer al desembre un 2,5% respecte al mateix mes de l’any anterior. Amb aquesta dada l’any es tanca amb un creixement del 3%, set dècimes inferior al registrat el 2017. La tendència al llarg de l’any va ser a la baixa, com es pot comprovar en analitzar els creixements en els quatres trimestres de l’any i la taxa suavitzada que figura en els gràfics que acompanyen aquesta nota. Els perceptors de rendiments del treball, indicador fiscal que apropa l’evolució de l’ocupació assalariada, van créixer al desembre un 2,6%. El creixement en l’any va ser del 3,1%, mig punt per sota de l’augment estimat en 2017. La trajectòria d’aquesta variable és decreixent des de mitjans de 2017.

“El major acord comercial de la història”

El tractat comercial entre la UE i el Japó, dos blocs que representen un terç de la riquesa del planeta és el major acord comercial de la història. Els europeus s’estalviaran prop de 1.000 milions d’euros de barreres aranzelàries a l’any. El 97% d’elles seran suprimides. I, sent Espanya el sisè exportador al Japó d’Europa, deixarà de pagar uns 150 milions anuals.

La venda en línia suposa ja un 20% del consum a Espanya, mentre el comerç es frena

L’informe sobre la situació del consum en el segon semestre afirma que la facturació del comerç electrònic va fregar els 35.000 milions a mitjans del 2018, que multiplica per 7,5 la xifra registrada el 2008, i la taxa de penetració va superar per primera vegada el 50% de la població d’entre 16 i 74 anys per situar-se al 53%, fet que suposa 18,5 milions de persones i 35 punts percentuals més que el 2008. Aquestes dades contrasten amb l’evolució de la xifra de negocis del comerç minorista tradicional, que es va reduir més d’un 4% en el mateix període en l’última dècada, i l’exigu creixement de la població entre 16 i 74 anys (0,3%). “El creixement sostingut del comerç en línia es veu clarament com a substitutiu del comerç físic, ja que encara que el pastís del consum continua creixent lleugerament, un avança a una velocitat molt més alta”.

Negociacions sobre la nova directiva de copyright

Les negociacions sobre la nova directiva de copyright que pretén impulsar la UE s’estan accelerant en els últims dies per intentar aprovar-la abans les eleccions europees de maig. No serà fàcil, perquè es tracta d’una de les reformes que més polèmica ha generat en els últims anys. El filtre que s’hauran d’instal·lar les plataformes digitals per controlar el contingut genera també controvèrsia pel temor que els grans gegants d’internet com Facebook, Twitter, Google o Youtube siguin els únics capaços de desenvolupar la tecnologia necessària.

Els préstecs Renda-Universitat

El Reial decret llei de mesures urgents en l’àmbit de la ciència, la tecnologia, la innovació i la universitat recull millores substancials per als afectats pels préstecs Renda-Universitat, ja que només els que sobrepassin els 22.000 euros anuals hauran de començar a tornar el crèdit, per al que disposaran de 15 anys de termini per retornar-lo. Es preveu que aquesta mesura podrà beneficiar fins a 12.000 joves que estan pendents de la devolució dels crèdits, alguns dels quals s’han enfrontat a situacions d’impagament. Modifica també la Llei de la Ciència de 2011 perquè els investigadors en situacions de maternitat i paternitat, així com d’incapacitat temporal, no es vegin discriminats en la selecció i avaluació de la seva activitat científica.

El sector legal augura l’aterratge de més despatxos nord-americans i britànics a través d’aliances i integracions

Espanya segueix sent una plaça atractiva per als despatxos internacionals. Matrimonis com el de Fieldfisher-Jausas o el d’Andersen-Olleros satisfan interessos complementaris. Més enllà de la fórmula d’entrada, la veritat és que en el sector legal s’imposa la idea que encara queden despatxos per venir.

Un estudi del Banc d’Espanya deixa en evidència les taxacions en els anys del boom immobiliari

El Banc d’Espanya conclou en un estudi publicat aquest dimarts que entre 2004 i 2007 les taxacions d’habitatge es van inflar de forma molt considerable respecte als preus de compravenda. A partir del 2010, aquestes van començar a moderar-se i alinear-se més amb els preus de transmissió dels immobles. Així i tot, segons les dades manejades pel supervisor, el 2016 encara les taxacions es situaven de mitjana un 10% per sobre dels imports als quals es venien les cases. I el Banc d’Espanya no només crida l’atenció sobre les valoracions. També sobre quant crèdit es brinda: el 2016 un 10% de les noves hipoteques concedides encara superava el preu de l’operació, una altra de les pràctiques que va conduir a un endeutament excessiu.

La lluita contra el frau supera els 15.000 milions el 2018

El director general de l’Agència Tributària ha avançat que els ingressos procedents de la lluita contra el frau van superar els 15.000 milions en 2018, més que en els dos últims anys i prop del màxim històric registrat el 2015. Aquell any va estar inflada per operacions extraordinària per ” la minoració de devolucions “per 2.700 milions. Es tractava d’unes actes guanyades a multinacionals que distorsionaven el resultat. El bon resultat de l’any passat en les tasques de lluita contra el frau en el pagament d’impostos també es deu a operacions extraordinàries relacionades amb el cèntim verd. El director de l’Agència Tributària qui també va avançar que els impostos podran pagar-se amb targeta de crèdit a la seu virtual de l’Agència. El fisc tractarà que aquest mitjà estigui disponible per a la campanya de la renda que comença el 2 d’abril.

Hisenda delimita a les majors companyies del país l’impacte d’exigir un gravamen no inferior al 15%

Durant la compareixença del director de l’Agència Tributària davant la Comissió de Pressupostos del Congrés va ser especialment qüestionada una de les mesures estrella de la reforma fiscal: la creació d’un tipus mínim de l’impost de Societats. Fonts oficials avancen que la mesura, i el límit al 95% de l’exempció sobre dividends de filials a l’estranger, afectarà a les 10.000 empreses més grans del país, el sol 0,7% de totes les signatures obligades a pagar el gravamen.

El TS recorda a les entitats seu deure d’informar sobre els riscos per al cobrament de plans de pensions

La Sala Civil del Tribunal Suprem, en una sentència del Ple, ha fet especial al·lusió als deures de transparència i informació que tenen les entitats de plans de pensions sobre els riscos de les diferents modalitats del cobrament de la prestació un cop produïda la jubilació. El cas que s’estudia en aquesta sentència, un pla de pensions de renda assegurada, no consta una informació adequada sobre les característiques de les opcions de cobrament del pla de pensions signat i, en particular, sobre l’extinció del dret a cobrar la renda garantida si morien el partícip i la seva dona abans del termini garantit dels quinze anys.

El nombre d’hipoteques constituïdes sobre habitatges és de 28.835, un 14,2% més que al novembre de 2017, segons l’INE

L’import mitjà és de 130.651 euros, amb un augment del 5,5%. En les hipoteques constituïdes sobre habitatges, el tipus d’interès mitjà és del 2,61% (un 3,6% inferior al de novembre de 2017) i el termini mitjà de 24 anys. El 60,7% de les hipoteques sobre habitatges es constitueix a tipus variable i el 39,3% a tipus fix. Les hipoteques a tipus fix experimenten un augment del 18,1% en taxa anual.

La generalització de l’ús de la retribució variable en les empreses i l’absència de regulació multipliquen els litigis

L’augment de les demandes s’explica, en primer lloc, per la tendència creixent de les companyies de lligar una part del sou a mèrits professionals o a la marxa de l’organització. Així, segons un informe de la consultora PeopleMatters, aquesta porció del salari puja ja, el cas dels directius, el 29%; entre els comandaments intermedis, al 18%; i, per a administratius i operaris, al 8%. Entre els comercials, suposa el 23%. El segon factor que justifica la creixent litigiositat són els defectes en la configuració del bonus que solen contenir els contractes i convenis