Hisenda s’inspira en el País Basc per al tipus mínim de Societats

El Ministeri d’Hisenda s’està inspirant en les normes fiscals de País Basc i Navarra per a la reforma de l’impost sobre societats que prepara per tal d’imposar un tipus mínim del 15%. Sembla ser que el Fisc preveu basar-se en les normes forals de Guipúscoa, Biscaia i Àlaba que, juntament amb la de Navarra, tenen en vigor un tipus mínim en l’Impost sobre Societats des de 2013 i han solucionat les dificultats que es preveuen la tasca, segons han assenyalat els experts des que la ministra, María Jesús Montero, anunciés que preveu imposar aquest tipus mínim.

Indústria anuncia que el nou impost al dièsel acompanyarà els PGE de 2019

La ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, ha revelat que el Govern treballa en un esborrany sobre la nova fiscalitat del dièsel, vinculada a la transició ecològica, que acompanyarà la presentació dels nous pressupostos generals de l’Estat (PGE) per a 2019. Maroto ha indicat, en una entrevista a Europa Press Televisió, que encara que l’Executiu té fins al 30 de setembre per presentar el projecte de PGE, es retardarà “1 poc, no molt “i anunciat que, de la mà dels PGE, vindran diferents mesures fiscals. “S’ha parlat molt del dièsel, però la realitat és que encara no s’ha posat damunt la taula un possible esborrany per veure, amb els sectors implicats, la lletra petita del que serà l’impost al dièsel”, ha afegit, a temps que ha ressaltat que l’Executiu ha d’anar “més de pressa” a la transició a la reducció d’emissions, després de disparar-les de diòxid de carboni (CO2).

Un web oficial atorga l’autònom el seu pla de riscos laborals en uns clics

El Ministeri de Treball posa en marxa un portal que ajuda els autònoms a desenvolupar la seva activitat amb seguretat. Hi ha una dita per aquí que diu que més val prevenir que curar. Això és precisament el que podran fer autònoms i empresaris a través de la pàgina web que ha posat en marxa el Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social per ajudar les empreses a gestionar el seu pla de prevenció de riscos laborals. A través del web www.prevencion10.es, els autònoms poden gestionar de forma fàcil i senzilla els riscos laborals. A més, la pàgina facilita el compliment de la normativa de prevenció.

El BCE ha destacat amb prudència el creixement sòlid de l’economia europea

Per això ha defensat que encara necessita d’una política monetària acomodatícia per acostar-se als objectius d’inflació pròxims al 2% però per sota d’aquest nivell. L’organisme, a més de mantenir tipus, s’ha reafirmat en la seva decisió de reduir el programa de compra de deute a partir del setembre fins als 15.000 milions d’euros mensuals des dels 30.000 milions actuals, per finalitzar-a finals d’any. A més ha assenyalat que en el Consell d’aquest dijous no s’ha abordat la política de reinversions amb els venciments del deute adquirit. Espera que els tipus d’interès oficials del BCE es mantinguin en els nivells actuals fins “com a mínim durant l’estiu de 2019”.

Aranzels a les importacions d’oliva negra espanyola

La Comissió de Comerç Internacional (ITC) dels EUA ha fallat a favor de la imposició d’aranzels a les importacions d’oliva negra espanyola, en un pas més cap a la ratificació d’aquests gravàmens. La decisió es produeix un dia després que el president dels EUA i el de la Comissió Europea acordessin una treva comercial, que no obstant això no empara a l’oliva negra espanyola.

Negociació pel subsidi d’atur

La ministra de Treball negocia amb les comunitats autònomes i amb els agents socials un reial decret perquè fins a 42.000 aturats puguin seguir percebent el seu subsidi. Confia que sigui aprovat en el Consell de Ministres del 3 d’agost, comportarà un pressupost de 50 milions d’euros. El decret modifica el text del Pla d’Activació per a l’Ocupació (PAE), de manera que les persones que van suspendre al cobrament d’aquest ajut de 430 euros mensuals, per exemple, perquè van començar a treballar, puguin recuperar-la després, malgrat que aquest programa d’ajudes ja no estigui en vigor perquè va decaure el passat 30 d’abril.

Espanya ha de pagar 11 milions cada 6 mesos si no depura bé les seves aigües urbanes

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha condemnat Espanya a abonar al pressupost de la Unió una suma a preu fet de 12 milions d’euros, així com una multa coercitiva de 11 milions per cada semestre de retard d’aplicació de la Directiva europea sobre tractament de les aigües residuals urbanes. Però no serà l’Administració central qui assumeixi la minuta. Fonts del Govern indiquen que es traslladarà a les CCAA o Ajuntaments que tinguin responsabilitat per les depuradores. I tard o d’hora arribarà al ciutadà a través del pagament del rebut de l’aigua o taxes municipals.

Els autònoms que compatibilitzin salari i jubilació al 100% han de formalitzar un contracte per compte aliè en el seu àmbit d’activitat

La Direcció General d’Ordenació de la Seguretat Social (DGOSS) ha emès un criteri pel qual s’estableix que el contracte per compte d’altri que ha de formalitzar el pensionista que vulgui compatibilitzar el 100% de la quantia de la pensió de jubilació amb una activitat per compte propi s’ha d’emmarcar en l’activitat que doni lloc a la seva alta en el règim especial de treballadors per compte propi o autònoms (RETA). Segons el text refós de la Llei General de la Seguretat Social, els treballadors que vulguin sol·licitar la compatibilitat entre treball per compte propi i el 100 per cent de la seva pensió de jubilació hauran d’estar en situació d’alta en el RETA i acreditar tenir contractat almenys a un treballador per compte aliè. Aquesta mesura no s’aplicarà als pensionistes de jubilació inclosos en el RETA per la seva condició de conseller, administrador, soci o comuner de societats, en no tenir la condició d’empresaris. Aquest criteri modifica un altre anterior en el qual es donava validesa a la possibilitat que el contracte fos d’una persona enquadrada en el Sistema Especial d’Empleats de Llar.

El Corte Inglés va guanyar en l’exercici 2017-2018 202 milions d’euros

El Corte Inglés va guanyar en l’exercici 2017-2018 (es tanca al febrer, després de la rebaixes) 202 milions d’euros, el 24,9% més que un any abans. La facturació va créixer el 2,8%, fins 15.935.000, amb el que va signar el seu quart any consecutiu a l’alça. Al tancament d’any, la companyia comptava amb 92.078 empleats en plantilla, el 0,4% més. És a dir, guanya 2.193 euros per empleat.

El programa contra l’explotació laboral canviarà de nom i s’anomenarà finalment “Pla director pel treball decent”

El pla es traduirà en un increment dels recursos de la Inspecció de Treball el 2019 i 2020. L’augment arribarà tant en diners com en plantilla, segons apareix en la memòria econòmica. Caldrà esperar els dos propers exercicis, per als quals es proposa un increment d’un 10% sobre el pressupost habitual, uns 150 milions cada any. Això suposa un augment de 30 milions entre els dos exercicis. També concreta el nombre d’inspectors i subinspectors que calcula el Ministeri de Treball que s’incorporarà a la plantilla durant la vigència del pla: 833. D’aquests, 367 corresponen a processos selectius ja realitzats o per realitzar que encara no haurien incorporat a la feina i 466 per als propers anys.

El cohousing arriba a Espanya

És el nou, i gairebé desconegut, model de gestió immobiliària basat en la formació de cooperatives en règim de cessió de dret d’ús de l’habitatge. Aquest tipus d’habitatge col·laborativa, molt estesa en països del nord d’Europa i Uruguai, és “una alternativa a la casa tradicional. El cooperativista adquireix el dret d’ús de l’habitatge i els espais comuns, mentre que la propietat de l’immoble és de la cooperativa. Aquest dret d’ús pot ser indefinit, transmès o heretat. El projecte pilot serà finançat per Triodos Bank i Fiare Ètica.

Enric Paredes, vicepresident de GMN internacional

El gironí Enric Paredes, soci director de Paredes Associats i de GPM Auditors, i membre de Grup20, ha estat nomenat nou vicepresident europeu de GMN International, en el transcurs de la darrera reunió regional anual de l’associació mundial, celebrada a Dublín.
GMN International és una associació mundial de firmes independents d’assessoria i auditoria.
Cobreix els cinc continents i ofereix serveis especialitzats i personalitzats. Ocupa el 15è lloc mundial entre les associacions independents i està present a 73 països.

El 36,5% de les pimes no coneix el nou Reglament General de Protecció de Dades

Així ho es recull en la ‘Enquesta sobre el grau de preparació de les empreses espanyoles davant el RGPD’, elaborada per l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) i Cepime. Així mateix, l’obligació d’elaborar el registre d’activitats li consta a un 60% de les pimes que han participat en l’elaboració de l’estadi, i un 59% conèixer les noves obligacions del responsable del tractament de dades personals. Un 81,6% de les pimes compta amb un servei d’assessorament o pensa contractar-lo a curt termini, i un 80,8% les empreses va notificar els fitxers amb dades personals per a la seva inscripció en el Registre General de Protecció de Dades de l’AEPD .

Les principals ciutats holandeses no aconsegueixen fer front a la incontrolable pujada dels preus del lloguer

Aquesta situació es veu agreujada per l’escassetat d’apartaments, el que està provocant l’exclusió social dels grups de baixos ingressos cap a la perifèria. A Amsterdam, Rotterdam i l’Haia, “els preus de lloguer estan en uns nivells desorbitats i convé més optar per la compra. El problema és que hi ha molta demanda i molta menys oferta de bona qualitat. Per a un pressupost de 200.000 euros, el client pot trigar un any a trobar un habitatge. Molts inversors aprofiten la situació i “compren cases antigues que necessiten una renovació total, les arreglen i les venen” amb un guany substancial, el que eleva encara més els preus de l’habitatge.

La UE i Japó han acordat el seu reconeixement mutu com “equivalents” en els seus sistemes respectius de protecció de dades

Aquesta mesura permetrà que les dades circulin de manera segura entre la UE i Japó. La mesura crearà el major espai de circulació segura de dades del món, amb un nivell elevat de protecció de les dades personals. Aquest acord també complementarà l’Acord d’Associació Econòmica UE-Japó, i les empreses europees es beneficiaran d’un flux de dades sense obstacles amb aquest soci comercial clau, així com d’un accés privilegiat als 127 milions de consumidors japonesos.

Prou amnisties fiscals

El president del Govern ha anunciat la reforma legal per “prohibir futures amnisties fiscals”, i ha afirmat que no podrà publicar els noms dels que es van beneficiar de l’amnistia fiscal de l’any 2012 perquè el Tribunal Constitucional es va pronunciar sobre la seva irretroactivitat. Va proposar també elevar la vigència habitual dels contractes de lloguer a 5 anys des dels 3 anys actuals. També limitarà les fiances addicionals que l’arrendatari ha de prestar per llogar l’habitatge. Aquestes mesures arriben en un moment en què els lloguers registren increments de dos dígits en moltes ciutats. Així mateix, exclourà l’habitatge turístic de la llei d’arrendaments de temporada per “ajustar” d’aquesta manera la definició d’arrendaments de temporada.

9.700 milions més de recaptació

Els tècnics del Ministeri d’Hisenda calculen que amb les noves pujades d’impostos, reiterades pel president del Govern, la recaptació augmentarà, “com a mínim”, en 9.700 milions d’euros, segons ha assenyalat Gestha en un comunicat. En els càlculs del sindicat inclouen 4.000 milions de l’Impost de Societats, una reforma que afectarà aquelles companyies que facturin més de vuit milions d’euros a l’any i no a autònoms ni pimes, coincidint amb els càlculs del Govern. No obstant això, els tècnics creuen que abans d’apujar els impostos caldria exigir el pagament als que no els abonen o els eludeixen, ja que l’economia submergida espanyola ronda el 24,6% del PIB. Segons els tècnics, “la menor recaptació fiscal que provoca el frau fa que la despesa social a Espanya sigui 48.000 milions d’euros inferior a la mitjana ponderada europea i que es debilitin els comptes públics respecte al dèficit i l’endeutament”.

L’Agència Tributària té dret a conèixer les dades de la declaració de titulars reals al que actualment estan obligades les empreses que han de lliurar els seus comptes anuals de 2017 en el Registre Mercantil

Així, ho ha advertit Luis Fernández del Pozo, registrador Mercantil, en el transcurs de la seva intervenció en una jornada de treball per explicar com s’ha de realitzar aquesta declaració. També va advertir que la declaració de titulars reals no forma part substantiva dels comptes. No es va a donar publicitat a les dades de titulars reals com es dóna publicitat als comptes, llevat que hi hagi interès legítim per a l’accés a aquestes dades, segons la regulació comunitària. “Tot i això, sempre que ho omplin en el document separat, ja que estem detectant que per alguns errors, algunes societats inclouen el document de titularitat real duplicat en la memòria o en altres documents i en aquests casos s’arrisquen a una publicitat indiscriminada d’aquests dades.

Resultats del procés d’implantació del Subministrament immediat d’Informació (SII) en l’IVA

Més del 95% de les 55.000 signatures afectades compleixen ja la nova mesura. Les dades recopilades per l’Agència Tributària apunten que el termini mitjà de remissió de factures emeses entre gener i juny d’aquest any ha baixat ja a 3,14 dies naturals (tot i que l’exigència són quatre dies laborables), mentre que el període de lliurament de factures rebudes cau fins 1,91 dies, de mitjana. De moment, el canvi normatiu ha rebaixat la recaptació de l’IVA en 421 milions respecte a 2017, segons l’últim informe de l’Agència Tributària, de maig. El document detalla que el descens es deu una banda als 178 milions retornats amb més celeritat que l’any anterior i, d’una altra, al fet que els ingressos cauen en 243 milions per l’efecte del calendari, ja que el SII va suposar donar 10 dies més a les empreses per liquidar l’IVA (del dia 20 al 30), el que difereix un mes els ingressos i crea diferències que es diluiran quan la comparació es faci sobre un exercici complet amb el SII en marxa.

La CNMC ha tornat a llançar una advertència sobre l’evolució dels preus de l’electricitat, que en les últimes setmanes s’han situat en un nivell «alt»

Competència es mostra «preocupada per si hi ha alguna cosa més» que una «situació conjuntural» de costos elevats. L’evolució de costos ha resultat cridanera per Competència perquè es produeix després d’un hivern i una primavera abundants en pluja, el que hauria d’haver impulsat la producció de les hidroelèctriques, una de les fonts que abarateixen els preus.

Acord pel qual s’aprova l’increment de les retribucions del personal al servei del sector públic que preveu l’article 18.Dos de la Llei 6/2018, de 3 de juliol, de pressupostos generals de l’Estat per a l’any 2018

Així, es estableix un augment del 1,5% de les retribucions del personal del Sector Públic, respecte a les vigents a 31 de desembre de 2017, amb efectes d’1 de gener de 2018. I un increment addicional del 0,25%, amb efectes de 1 juliol 2018, si el creixement del PIB a preus constants el 2017 arribés o superés el 3,1%. Atès que es donen tots els requisits exigits, el Govern ha aprovat l’increment del 0,25% addicional en les retribucions del personal al servei del sector públic amb l’objectiu que pugui fer-se efectiu de manera imminent.

El 41,7% dels autònoms va tenir problemes per cobrar les seves factures d’empreses i Administracions Públiques en el primer semestre de l’any

Segons el baròmetre de l’organització d’autònoms ATA, entre els autònoms que encara pateixen el problema de la morositat, tres de cada deu triga més de sis mesos a cobrar, i d’ells el 8,2% ha d’esperar fins i tot més d’un any. El percentatge d’autònoms que mantindrà el personal s’ha reduït des del 72,5% de desembre de 2017 al 59,2% actual i el d’aquells que acomiadaran algun treballador ha pujat des del 19% al 25,3%. “Veiem alguns aspectes que ens porten a assenyalar una caiguda de l’optimisme dels autònoms. És una petita caiguda, no gaire important, però es pot parlar d’una petita reducció de l’optimisme”, ha assenyalat Amor.

La Inspecció de Treball i Seguretat Social realitzarà visites d’inspecció en horari especial

<Aquests horaris, que inclouen hores nocturnes, cap de setmana i festius, es realitzaran per evitar que proliferi el treball no declarat, segons es recull en l’esborrany del Pla Director 2018-2020. Per dur a terme aquestes visites, els funcionaris de la Inspecció de Treball comptaran amb la col·laboració activa de les forces i cossos de seguretat de l’Estat. També, continuaran els reforços temporals de la inspecció tant a Balears com a Canàries per incrementar les actuacions d’inspecció durant la temporada alta de turisme amb l’objectiu assegurar que la mà d’obra emprada s’ajusti a les condicions establertes per la norma vigent.

El comerç mundial dóna senyals de debilitat

Les dades d’intercanvis de mercaderies ja ofereixen una preocupant alentiment abans que s’imposessin els aranzels. Després d’un fulgurant 2017 amb taxes de creixement anuals que van aconseguir el 6%, el comerç mundial de mercaderies torna a perdre força. Segons les últimes dades disponibles del CPB World Trade Monitor fins a l’abril, en els últims tres mesos el volum va caure un 0,6%. I això ha passat abans que s’imposessin aranzels. Les economies dels emergents, la Xina i Europa han tingut un començament d’any pitjor del que s’esperava. La sincronització global viscuda a finals de 2017, quan totes creixien a l’uníson, s’esgota. La preocupació d’experts i organismes consisteix que les mesures proteccionistes aguditzin aquest procés d’alentiment del comerç i que aquest acabi convertint-se en un seriós llast per al creixement global.

El 62,1% dels autònoms són contraris a assimilar la seva base de cotització als seus ingressos reals

Es considera que això suposaria un augment de la quota, segons el baròmetre de l’organització d’autònoms ATA. Segons dades, al voltant d’un 85% dels autònoms (persones físiques) triï la base mínima de cotització. Segons els càlculs de l’associació, uns 2.266.000 d’autònoms es veurien ‘perjudicats’ si haguessin de cotitzar en funció dels seus ingressos reals. D’altra banda, uns 550.000 autònoms tenen ingressos inferiors al salari mínim (SMI), de manera que podrien sortir ‘beneficiats’ i pagar una mica menys a falta de concretar el nou sistema. Mentre que la resta tindria un salari proper al SMI o lleugerament per sobre. ATA és partidària de no obligar els autònoms a cotitzar pels seus ingressos reals, ja que és un col·lectiu molt heterogeni, els ingressos no són fixos, i l’obligatorietat d’aquesta mesura podria tenir efectes negatius fiscals i recaptatoris.

El Col·legi de Registradors d’Espanya ha posat a disposició dels usuaris una detallada guia pràctica en la qual es dóna resposta a les preguntes més freqüents sobre aquesta declaració del titular real

El Col·legi de Registradors d’Espanya ha posat a disposició dels usuaris una detallada guia pràctica en la qual es dóna resposta a les preguntes més freqüents sobre aquesta declaració del titular realLes empreses es troben aquest any amb la novetat de la declaració d’identificació del titular real, que exigeix la informació extracomptable exigible en aplicació del que regula la Directiva comunitària de prevenció de la utilització del sistema financer per al blanqueig de capitals o finançament del terrorisme . A més d’aquesta guia, els usuaris poden sol·licitar ajuda directa al personal dels registres mercantils per emplenar aquesta declaració de titular real.

Sanitat eliminarà els copagaments farmacèutics als pensionistes “en situació de major vulnerabilitat” i recuperarà les cotitzacions a la seguretat social de les cuidadores no professionals de la llei de dependència

“En les pròximes setmanes” s’aprovarà la modificació del decret per recuperar la universalitat de l’assistència sanitària, una mesura que -ha assenyalat- beneficiarà unes 280.000 persones. En l’últim trimestre d’aquest any, el Govern recuperarà també les cotitzacions a la Seguretat Social de les cuidadores no professionals de la llei de dependència -el 90% són dones- i 180.000 persones es veuran beneficiades per aquesta mesura.

Societat de Taxació adverteix que el preu mitjà de l’habitatge nou a Espanya ja es troba al punt d’equilibri

Tot fa pensar que no estem davant el risc d’iniciar una nova bombolla immobiliària global, però sí potser ampolles puntuals en algunes ciutats “. Reclama prudència als analistes quan pronostiquin que un dels símptomes que descarten la bombolla és que encara les cases es troben lluny dels preus que van marcar en l’anterior període alcista. A cada zona ia cada barri, hauria de preocupar “com de lluny estem dels preus d’equilibri”, ha afegit.

La compensació de bases imposables negatives no es pot realitzar fora del termini voluntari per declarar

El Registre d’Economistes Assessors Fiscals ha llançat un avís per a les empreses preparen la seva declaració de l’Impost sobre Societats de l’exercici 2017, perquè tinguin en compte que els tribunals economicoadministratius consideren que la compensació de bases imposables negatives no es pot realitzar fora del termini voluntari per declarar, el que està motivant multitud de recursos dels que s’han vist obligats a regularitzar la seva situació, en rebutjar l’Agència Tributària les compensacions realitzades.

El programa contra l’explotació laboral del Govern es posa en marxa el mes que ve


Fotografia: UGT

Començarà amb dos plans de xoc contra els abusos en la contractació temporal i en l’ocupació a temps parcial. Són els dos primers passos d’un total de 10 que conformen el pla complet que ha dissenyat el Ministeri de Treball per a l’actuació de la Inspecció fins 2020. També inclou actuacions especials sobre el sector hostaler, per les kellys, o la seguretat privada i la creació d’una unitat de lluita contra la discriminació de gènere. “S’ha de posar fi a la situació actual en què les actuacions inspectores no porten aparellada una sanció i només donen lloc, la majoria de les vegades, a la conversió dels contractes temporals en indefinits”.