Un proveïdor de productes de luxe pot prohibir als seus distribuïdors autoritzats vendre els productes en una plataforma tercera d’Internet com Amazon

Aquesta prohibició resulta adequada i no va en principi més enllà del necessari per a preservar la imatge de luxe dels productes. Sentència del TJUE, en l’assumpte C-230/16, de 6 de desembre. El Tribunal de Justícia s’observa que la clàusula controvertida resulta lícita. En efecte, ha quedat acreditat que la clàusula contractual controvertida pretén preservar la imatge de luxe i de prestigi dels productes de Coty. D’altra banda, dels documents remesos al Tribunal de Justícia es desprèn que l’Oberlandesgericht considera que aquesta clàusula és objectiva i uniforme i que s’aplica sense discriminació a tots els distribuïdors autoritzats.

L’Associació Espanyola d’Assessors Fiscals no comparteix el tractament fiscal que Banco Santander ha donat als seus bons de fidelització

Per aquest motiu insta l’Agència Tributària que aclareixi abans de presentar la propera declaració de la renda de 2017 com han de declarar-qui els hagin acceptat. La AEDAF discrepa de la fiscalitat que el Banc Santander recull en la seva nota d’oferta pública de venda dels bons.

Facebook preveu desmuntar la seva estructura irlandesa per a tributar localment a partir de 2019

Enfront de la centralització de totes de les vendes a Irlanda, la xarxa social apostarà pels 25 països en què disposa d’oficines pròpies, per a així “donar suport als anunciants locals “, va justificar el grup. En concret, l’executiu va explicar que aquesta decisió significa “que els ingressos publicitaris recolzats pels nostres equips locals ja no seran registrats per la nostra seu internacional a Dublín, sinó que seran registrats per la nostra empresa local en aquest país amb oficina”. Aquesta situació beneficiarà al fisc espanyol, alemany, francès o italià, en el cas d’Europa.

L’atur ha baixat a nivells de 2008, però hi ha el triple de llarga durada

Al tancament del tercer trimestre de l’any, a Espanya hi havia 1,36 milions de persones que portaven dos anys o més buscant feina sense èxit. Són els anomenats aturats de llarga durada, que abans de la crisi tot just suposaven un de cada deu i fa més de quatre anys que no aconsegueixen baixar el 33% del total. Mentre la xifra d’aturats s’ha reduït un 40% des del seu punt més alt (2013), la de desocupats de llarga durada ho ha fet en menor mesura (35%).

Grans firmes de Wall Street estan avisant als inversors perquè es preparin per al major enduriment de la política monetària en una dècada

El Banc Central Europeu, la Reserva Federal dels EUA o el Banc d’Anglaterra prendran decisions de calat i totes amb el mateix propòsit: endurir la política monetària. Ebrahim Rahbari: “2018 serà l’any del veritable ajust”. Els tipus d’interès pujaran de mitjana 0,5 punts percentuals a Occident.

Les autoritats financeres del Japó planegen limitar les operacions especulatives amb bitcoin a les cases de canvi del país

Aquesta decisió ve després de disparar-se el volum de les transaccions realitzades en iens, segons han informat mitjans locals. El país asiàtic, que ja reconeix legalment a bitcoin com a forma de pagament i compta amb requisits legals per a totes les cases de canvi allà establertes, pretén ara imposar una major regulació sobre el mercat de les moneda digital, segons recull el diari econòmic japonès Nikkei. L’Agència de Serveis Financers del Japó planeja posar límits a aquest tipus d’operacions tant en curt com en llarg per frenar l’especulació, segons el diari nipó. La capitalització del mercat del bitcoin s’ha disparat des de principis d’any, així com el seu preu, que s’ha multiplicat per vint.

Les franquícies que obren 24 hores

“La tendència ha canviat i de ben segur que a curt i mig termini augmentarà el nombre de franquícies que obren les 24 hores, perquè el que s’està fent és donar al mercat el que està demandant”, sosté. Supermercats, gimnasos o perruqueries s’uneixen a l’aposta. McDonald ‘s, que va ser pionera a obrir 24 hores allà per 2008. Avui, nou anys després, la multinacional nord-americana compta amb 160 restaurants oberts les 24 hores al nostre país, segons han confirmat a la nostra revista fonts de l’ensenya. Una idea que també defensen des Anytime Fitness, la cadena de gimnasos de 24 hores.

Les pimes “han arribat amb força a la recuperació econòmica”

Això ho demostra el fet que aquest any els impostos que deixen en les arques públiques creixin a un ritme de gairebé el 10%. Segons l’informe de recaptació tributària del mes d’octubre, publicat per Hisenda fa tan sols dos dies, les petites i mitjanes empreses (que a Espanya són les que compten amb menys de 250 treballadors i una facturació inferior als 50 milions anuals) han reportat a les arques públiques més de 47.000 milions d’euros en els deu primers mesos de l’any, 4.000 milions d’euros més que en l’exercici precedent, per les retencions del treball, l’Impost de Societats, l’IVA i els pagaments fraccionats d’IRPF.

La factura pel “Brexit”

El Regne Unit no haurà de pagar la factura del divorci europeu, estimada en 39.000 milions de lliures (uns 44.460 milions d’euros) si no arriba a un acord comercial amb la UE, segons el ministre del “brexit”. Ha destacat que les possibilitats que el Regne Unit marxi del bloc europeu sense un acord comercial “han baixat considerablement” després d’aquest primer pacte. El pacte sobre la primera fase fa referència a la situació legal dels comunitaris, la factura que haurà de pagar el Regne Unit pel “divorci” i la frontera entre les dues Irlandes. Respecte a com serà el futur acord comercial amb la UE, que des de Brussel·les s’ha avançat que seria similar a l’existent amb Canadà, Davis ha dit que Londres desitja un acord “Canadà plus plus plus” en el qual estiguin inclosos el comerç en serveis.

La unificació dels contractes temporals en un de sol, inclosos els d’interinitat, unit a la limitació en l’encadenament de contractes suposa un problema per a l’Administració

El sector públic és un dels que més recorre a interins per cobrir baixes de tot tipus i altres necessitats. El Ministeri d’Ocupació acaba amb aquesta modalitat de contractació i manté els límits a l’encadenament: un treballador que hagi estat contractat per més de 24 mesos seguits o en un termini de 30 mesos es converteix en fix. El Ministeri d’Ocupació aposta per la transparència per apropar els sous d’homes i dones. En l’esborrany presentat als agents socials per a la reforma de la contractació ha inclòs l’obligació per a les empreses amb més de 250 empleats de fer auditories salarials per a “sensibilitzar empreses i treballadors” del problema. També es concreta la reducció dels tipus de contractes temporals, que, en principi, duraran dos anys, però es podrà ampliar fins a tres si es pacta així en els convenis.

Més del 70% de les companyies no han sol·licitat una patent en els dos últims anys

Tot i això, vuit de cada deu tenen algun projecte relacionat amb la innovació dins del seu organigrama, segons l’informe La R + D + I a l’empresa espanyola i l’incentiu fiscal, elaborat per KPMG Advocats. “La sol·licitud de patents està molt sectorialitzada: històricament, el sector farmacèutic, el químic i el de l’automoció són els que patenten, mentre que alimentació, distribució i tecnologies de la comunicació no solen fer-ho”. El que sí que té una major acceptació són els incentius fiscals que les empreses tenen en l’Impost de Societats per a les seves activitats d’R + D + I, que molts experts qualifiquen com dels més potents dins de la Unió Europea. Tot i això, un 15% de les firmes enquestades que sí coneixen aquestes deduccions encara no les aprofita.

La inspecció tributària està canviant el seu criteri sobre la disposició fiscal coneguda com ’85 / 15 ‘

Aquesta disposició permet als esportistes cobrar el 15% de la seva remuneració a través dels drets d’imatge. La principal raó que ha provocat l’augment de les inspeccions és el qüestionament de les estructures de drets d’imatge a través de les quals els futbolistes perceben certes rendes. Aquestes són pagades pels propis clubs o per diferents marques que els patrocinen en concepte d’explotació de la imatge comercial de l’esportista. Sentències de diferents tribunals i resolucions de la Direcció General de Tributs després, la disposició 85/15 segueix vigent i permet de forma expressa les estructures societàries de drets d’imatge dels futbolistes. No obstant això, això no ha impedit a la inspecció d’Hisenda que comencés a canviar el seu criteri i considerar, sobretot en el cas dels esportistes estrangers, l’existència de la figura de la simulació en la creació d’aquestes entitats.

Xina denuncia que la inclusió de Macau a la llista de paradisos fiscals de la UE

Xina considera aquesta inclusió “inconsistent amb la realitat” d’aquesta regió administrativa especial xinesa i va subscriure la resposta que ha donat el seu govern, que va qualificar la decisió d'”unilateral i partidista”. La reacció de Pequín i Macau es produeix després que els ministres d’Economia i Finances de la UE anunciessin aquest dimarts la seva inclusió en una llista negra de paradisos fiscals, formada per 17 països i jurisdiccions que no fan esforços suficients per combatre el blanqueig de capitals i l’evasió fiscal. Aquesta llista negra es completa amb Samoa Americana, Bahrain, Barbados, Granada, Guam, Corea del Sud, Panamà, Illes Marshall, Mongòlia, Namíbia, Palau, Santa Lucia, Samoa, Trinitat i Tobago, Tunísia i Emirats Àrabs Units.

Els bancs hauran de fer provisió dels crèdits d’alt risc durant tota la vida de l’actiu

Això els caldrà fer-ho, com passa amb els préstecs dubtosos, en lloc d’estimar la pèrdua esperada durant dotze mesos, en virtut de la nova circular comptable del Banc d’Espanya, que adapta les normes internacionals d’informació financera sobre instruments financers (NIIF) 9 i 15. el Banc d’Espanya ha aprovat una nova circular comptable que entrarà en vigor el gener de 2018 i que estableix un canvi en el model d’estimació de provisions per part dels bancs, que hauran estimar la pèrdua esperada per a tota la vida dels crèdits qualificats com a ‘normals en vigilància especial’ -d’alt risc-.

Els canvis vertiginosos en el mercat laboral impacten lògicament en els departaments de recursos humans, i no només pel que fa a la revolució en el reclutament

S’ha d’adaptar a una transformació dràstica del model de relació amb el client, i a una nova forma de comportar-se amb l’usuari; haurà de bolcar-se en el negoci i passar de ser un centre de control a un servei de valor, sense oblidar la tendència a vincular la retribució amb la contribució individual, ni les exigències que imposen noves formes d’activitat (teletreball, jornades flexibles, freelance, treball per projectes) relacionades amb la desaparició de la cultura presencial. El departament de Recursos Humans hauria d’esdevenir una ‘Direcció d’Eficàcia Professional’.

La retirada de diners efectiu en comerços amb prou feines porta implantat a Espanya un any, però la seva acceptació ha estat positiva i cada dia és utilitzat per més ciutadans

Amb el tancament de sucursals i supressió de caixers automàtics, aquest sistema, conegut com cashbak, s’ha convertit en una alternativa real per treure diners metàl·lic, aprofitant accions tan quotidianes com anar a comprar o posar gasolina. El banc ING va ser l’encarregat de portar al nostre país aquest model, desenvolupat des de fa temps en altres mercats, com ara el britànic.

Les companyies de més de 250 treballadors hauran de fer auditories per corregir la desigualtat salarial que hi pugui haver entre homes i dones

El Govern vol obligar les empreses a fer un important exercici de transparència sobre la igualtat laboral entre els dos sexes. Es tracta de garantir l’equiparació salarial i de drets entre els homes i les dones que tenen la mateixa responsabilitat i les mateixes funcions dins de la companyia. Així es desprèn de les propostes que ha realitzat el Govern a la patronal i als sindicats en la taula de qualitat en l’ocupació. Amb la idea de reforçar també els plans d’igualtat en les empreses, el Govern vol que aquests plans quedin plasmats, amb caràcter obligatori, en el registre de convenis del Ministeri d’Ocupació i de Seguretat Social.

Retorn de diners per les clàusules sòl

Les entitats bancàries espanyoles han tornat 1.500 milions d’euros en efectiu a més de 350.000 afectats per les clàusules sòl amb els quals han arribat a un acord després de la presentació d’una reclamació, segons les dades facilitades per les entitats a data de 30 de setembre. El nombre de sol·licituds rebudes per les entitats de crèdit fins al 30 d’octubre va ascendir a 1.052.789, de les quals 204.996 van ser desestimades, el 19,5%. Així mateix, altres 343.043 van ser admeses (el 32,5%) i 39.755 estan pendents d’analitzar (el 3,7%). La comissió de seguiment de clàusules sòl encarregada d’avaluar el grau de compliment del mecanisme extrajudicial per a la devolució de les quantitats indegudament cobrades en concepte de clàusules sòl establert pel Govern s’ha reunit aquest dijous per segona vegada amb l’objectiu d’analitzar la informació rebuda de part de les entitats.

El Congrés insta el Govern a presentar en menys de sis mesos una proposta de reforma per reforçar el mecanisme de segona oportunitat

La llei de segona oportunitat de 2015 va portar importants canvis en la normativa concursal espanyola. No obstant això, els experts han reclamat des del primer dia diferents millores per adequar-la a l’actual situació. El ple del Congrés dels Diputats ha instat el Govern a presentar en un termini de sis mesos -a comptar des del 16 de novembre en el qual es va publicar la resolució- una proposta de reforma que abordi diversos aspectes. “Cal adequar la legislació tributària i de la Seguretat Social per a sotmetre a la disciplina concursal el tractament dels deutes contrets amb l’Administració pels particulars”. Reducció dels vots necessaris per aprovar acords extrajudicials. Revisió dels requisits per accedir a l’exoneració del passiu insatisfet. Eliminació de la provisionalitat, entre d’altres aspectes.

El BCE ha alertat en el seu últim informe d’estabilitat financera del gran risc a què s’enfronten els mercats

Avisa que els indicadors de tensions sistèmiques a la zona de l’euro han mantingut en nivells reduïts en els sis últims mesos gràcies a la recuperació econòmica, però adverteix que els preus dels actius poden pujar massa de pressa, sent l’origen d’importants correccions. El BCE tem que el mercat està assumint massa riscos per obtenir adequades rendibilitats, principalment els fons d’inversió. Fins al punt de subratllar-com un focus inestabilitat financera en l’esmentat informe.

L’indicador avançat de l’IPC situa la seva variació anual en el 1,6% al novembre, la mateixa que la registrada a l’octubre

En aquest comportament destaca la pujada dels preus dels carburants (gasoil i gasolina). Per la seva banda, la variació anual de l’indicador avançat de l’IPCH se situa al novembre en el 1,7%. Si aquesta dada es confirma, la taxa anual de l’IPCH es mantindria respecte al mes anterior.

Espanya registrarà aquest any el major nombre de ciberatacs de la seva història

Fins a l’octubre, el nombre d’incidents va arribar als 113.000, gairebé els mateixos que en tot 2016, quan la xifra es va elevar fins als 115.000. Així ho ha revelat avui el director general de l’Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE). Més de 700 han correspost a operadors estratègics. Referent a això, va valorar que “els operadors ens ho comenten, ens ho notifiquen” i “amb aquesta informació podem prevenir a la resta”. S’està treballant en la transposició de la directiva per garantir un elevat nivell de seguretat en les xarxes i sistemes d’informació, la coneguda com a directiva NIS, amb l’objectiu d’integrar-la en la legislació espanyola abans de maig de 2018.

Els eurodiputats volen metes ambientals més ambicioses per 2030

La Unió Europea es va marcar com a objectiu mediambiental que el 20% de mitjana de la seva energia procedeixi de fonts renovables el 2020. Per aconseguir aquest objectiu obligatori, els Estats membres es van fixar al seu torn metes nacionals vinculants. En el cas d’Espanya la meta nacional coincideix amb la mitjana comunitària del 20%, mentre que altres com Malta només necessiten arribar a un 10% i altres com Suècia han d’arribar al 49%. Energies renovables com la solar, hidràulica, eòlica i la biomassa representen ja el 16,7% en el conjunt de la Unió. Es troben a escassos quatre punts percentuals de les seves respectives metes (comunitària i nacional). El 28 de novembre la comissió parlamentària d’Energia va donar suport els canvis a la directiva d’energia renovable. Les modificacions inclouen un objectiu més ambiciós, el 35%, per a les renovables per 2030. Es reforça el dret dels consumidors a produir la seva pròpia energia renovable, que no es pot sotmetre a impostos de cap tipus sempre que l’electricitat generada romangui fora de la xarxa.

Acord BBVA – Cerberus

BBVA ha arribat a un acord amb Cerberus per traspassar-li el 80% de la seva immobiliària per un preu d’aproximadament 4.000 milions d’euros, ha anunciat l’entitat a la CNMV. El conseller delegat de BBVA, ha destacat que aquesta operació és “summament important” perquè redueix de manera “molt significativa” l’exposició del grup a una activitat aliena al seu negoci principal i li permet reforçar el procés de transformació.

Alemanya espera que la cimera del G-20 sobre acer pugui ajudar a evitar una guerra comercial

Aquesta idea va comunicar dilluns la ministra, advertint que Europa podria imposar contramesures si els EUA ordena nous aranzels. “Espero que aconseguim posar-nos d’acord en un comunicat conjunt final, que de moment no està assegurat perquè encara estem negociant”. “Cada país ha de adonar-se que no és bo actuar de manera unilateral -ni imposant restriccions comercials ni desenvolupant les seves pròpies idees sobre quant s’hauria exportar”.

Espanya té 11.000 científics menys que el 2010

Espanya té 11.000 científics menys que el 2010 i la plantilla dels principals centres de recerca pública envelleix sense que nous professionals ocupin totes les places que deixen els que es jubilen. Enmig d’aquesta situació, el sorprenent és que els científics consideren que el seu principal problema no és la manca de diners, sinó les noves lleis amb les que es llasta el dia a dia de la recerca fins a posar en perill la viabilitat d’alguns els centres d’R + d més prestigiosos del país. L’organització que agrupa 40.000 investigadors exigeix que es creï un grup d’experts en el Congrés dels Diputats per tractar el problema.

La companyia llançarà el sistema de repartiment Amazon Flex

Aquest sistema ja opera a Estats Units i Regne Unit i que suposa tenir “col·laboradors” en lloc d’empleats. La companyia de comerç electrònic Amazon es prepara per llançar a Espanya Amazon Flex, un sistema mitjançant el qual buscarà a treballadors autònoms que comptin amb vehicle propi per repartir paquets de l’empresa. El servei “es troba en fase d’activació a Madrid en curt termini, a l’espera d’aconseguir treballadors”, segons fonts de la companyia. Malgrat que la companyia oferta l’ocupació amb una retribució de “fins a 28 euros per cada bloc de cada dues hores”, els treballadors han de fer-se càrrec de despeses com la gasolina i manteniment del vehicle. A més, en tractar-se d’autònoms, s’afegeix la quota que aquests han d’abonar en donar-se d’alta a la Seguretat Social.

El Congrés donarà suport a la llei per implantar sancions als que paguin tard les factures

Tots els partits amb representació al Congrés dels Diputats donen suport a la proposició de llei de reforç de la lluita contra la morositat en les operacions comercials i que suposa la implantació d’un règim sancionador per a les empreses que paguen tard les factures als seus proveïdors. Les multes oscil·laran des dels 406 als 819.780 euros, en funció de la gravetat i la reiteració dels impagaments. A Espanya es mou un crèdit comercial ratllant en els 200.000 milions d’euros anuals. D’aquesta quantitat, un 60% s’abona tard als proveïdors (a la UE la mitjana ronda el 30%). El sector privat triga a pagar les factures als seus proveïdors 77 dies, de mitjana, 17 per sobre del legal, que són 60 dies. Les mitjanes aritmètiques solen ser enganyoses. Els períodes mitjans de pagament d’algunes grans companyies es disparen. L’últim informe sobre la morositat de les constructores de l’Ibex marcava terminis des 181-536 dies. És a dir, d’entre sis i nou vegades el legal.

Aprovats dos reials decrets lleis que garanteixen la inclusió financera i amplien la informació que faciliten les grans empreses

Es tracta del Reial Decret Llei de Comptes de Pagament Bàsiques i del Reial Decret Llei en Matèria de Divulgació d’Informació no Financera. El primer Reial Decret Llei garanteix el dret universal d’accés a un compte de pagament bàsica, que ha de proporcionar una sèrie de serveis com són la domiciliació de rebuts, ús de targetes o transferències. Per tots els comptes, la norma facilita al client el coneixement de les comissions que paga i la comparació amb la finalitat de millorar la transparència. El segon Reial Decret Llei obliga a les grans empreses i grups empresarials a informar d’aspectes socials, diversitat, mediambientals, respecte als drets humans i lluita contra la corrupció dins de l’informe de gestió que acompanya els comptes anuals.

Els estancs es llancen a competir a Espanya amb productes financers

La Unió d’Estanquers ha arribat a un acord amb l’entitat e.Kuantia, que compta amb llicència del Banc d’Espanya i està especialitzada en l’emissió de mitjans de pagament i diners electrònic, per a la posada en marxa d’una targeta Visa, a la que es denominarà PocketPay, i amb la qual es podrà pagar en qualsevol tipus d’establiment físic oa internet. Al costat de la targeta s’ofereix, a més, una assegurança d’accidents amb CNP Parnerts, filial espanyola del grup CNP Assurance, la major asseguradora de vida francesa. El president de la Unió d’Estanquers, explica que “són targetes prepagament que es poden recarregar per un import màxim a l’any de 15.000 euros i que estan pensades per oferir tots els avantatges d’una Visa, però que no estan lligades a un compte corrent ni suporten els elevats costos de la targeta actuals de la banca “.