Convenis col·lectius

L’empresa no pot substituir els convenis col·lectius que es venien aplicant a l’empresa pel conveni col·lectiu estatal sense que es compleixin les condicions que imposa l’article 41 de l’Estatut dels Treballadors (ET, encara que compti amb l’aprovació de la representació laboral. Així ho determina l’Audiència Nacional en una sentència de 30 de juliol de 2019, que estableix que perquè una proposta de l’empresa sobre el canvi de conveni no sigui declarada nul·la, aquesta s’ha de dur a terme a través del procediment de l’article 41 de l’ET i concórrer “provades” causes econòmiques tècniques o organitzatives o de producció.

La prohibició de tractar determinades categories de dades personals sensibles s’aplica també als gestors dels motors de cerca

El Tribunal de Justícia de la UE conclou en la seva sentència que, en el marc d’una sol·licitud de retirada d’enllaços, s’han de ponderar els drets fonamentals de la persona que sol·licita la retirada d’enllaços i els dels internautes potencialment interessats en la informació a la que porten aquests enllaços.

Les Pimes i els llocs de treball

Les pimes generaran al voltant d’un milió de llocs de treball en cinc anys i mig milió més fins 2028, segons les estimacions recollides en l’Informe anual d’Ocupació en les Pimes “presentat per La Confederació Espanyola de la Petita i Mitjana Empresa (Cepime) i Randstad Research. En 2018 més de 340.000 noves altes, el que suposa un 53% de la seva participació sobre el mercat laboral total. Tot i aquestes dades, les dues entitats han recalcat que per als propers cinc anys s’espera un “lleuger descens en la previsió de creixement d’ocupació”, malgrat estar en nivells “rècord” dels últims 10 anys.

El dèficit de la balança comercial del 2019

El dèficit de la balança comercial es va situar en 17.198.000 d’euros en els set primers mesos de l’any, un 3,6% menys que en el mateix període de 2018, d’acord a les dades publicades avui pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme. Entre gener i juliol, les exportacions espanyoles de mercaderies van créixer un 2%, fins als 172.695.000, el màxim històric de la sèrie per a aquest període, mentre que les importacions van repuntar un 1,5%, fins als 189.893.000, xifra que també és rècord.

El mercat laboral espanyol, un dels mercats menys flexibles de l’OCDE

La dualitat del mercat laboral espanyol no és l’únic element de rigidesa que impedeix el dinamisme desitjat tant en termes de creació de llocs de treball com de mobilitat entre els mateixos. L’elevat cost de les indemnitzacions per acomiadament també contribueix al fet que l’espanyol sigui un dels mercats menys flexibles de l’OCDE. Concretament, Espanya és el país d’entre els més desenvolupats que compta amb un major cost d’acomiadament per a treballadors amb més de 10 anys d’antiguitat a l’empresa, amb indemnitzacions que freguen les 30 setmanes de salari (28,6 setmanes concretament), és dir superiors a 200 dies de remuneració.

L’evolució de l’entorn laboral intensifica el fenomen de l’absentisme

Cada dia a Espanya hi ha 263.000 persones que no van al seu lloc de treball malgrat no estar de baixa. La xifra, basada en un estudi de Randstad que fa referència a l’últim trimestre de 2018, suposa un problema per a la productivitat de les empreses. “A més del cost econòmic, l’absència del treballador en el seu lloc implica l’omissió o la reassignació de les seves tasques, la qual cosa pot generar una sobrecàrrega per als altres treballadors o una disminució de la qualitat de la feina”. “I sembla clar que el absentisme no és aliè al progressiu augment dels riscos psicosocials i l’estrès laboral i dels trastorns musculoesquelètics d’una societat cada vegada més digital, més envellida i que ha normalitzat la incorporació de la dona al món laboral “, conclou.

Deteriorament macroeconòmic global

El governador del Banc d’Espanya ha advertit del deteriorament macroeconòmic global, que segueix patint el “llegat de la crisi”, amb “altes taxes d’atur i nivells persistents d’endeutament”, pel que ha demanat la creació d’una agència d’inversió europea amb capacitat per emetre bons. Segons la seva opinió, una altra “prioritat” és un Mercat de Capitals “ben desenvolupat i integrat a la UE”, i un sector financer “veritablement transfronterer”, el que permetria als agents econòmics suavitzar les crisis nacionals asimètriques a través d’un canal de crèdit enfortit. En la seva opinió, una capacitat fiscal comú a la zona euro podria contribuir a abordar les crisis asimètriques específiques de cada país i a l’estabilització macroeconòmica.

Registre horari laboral

Tres mesos després de l’entrada en vigor del registre horari seva implantació avança, tot i que persisteixen dubtes sobre quina és la millor manera de mesurar el temps de treball i des de la Inspecció de Treball, que encara no ha imposat sancions, denuncien la manca de recursos per poder controlar el compliment de la norma. El registre s’ha anat implantant en aquests tres mesos en moltes empreses i s’han signat acords, i tot i que persisteixen els dubtes sobre la millor fórmula per fer-ho, hi ha processos de negociació encara oberts i dificultats en alguns col·lectius, coincideixen les fonts empresarials consultades.

En menys de sis anys els millennials representaran el 75% de la força laboral

Aquesta generació té entre 19 i 39 anys ia Espanya sumen ara uns 8 milions i més de la meitat ha anat a la universitat. No treballa sol per diners i no anhela un lloc fix de per vida. Un desencís pot marcar el començament de la fi en la seva relació amb l’empresa i gràcies a la tecnologia i la globalització, compta amb més opcions laborals que els seus antecessors. No està amarrat a les opcions tradicionals. “

Hisenda recapta 15.089.000 per la lluita contra el frau el 2018, un 2% més

Els ingressos del Ministeri d’Hisenda derivats d’actuacions directes de prevenció i lluita contra el frau fiscal es van situar l’any passat en 14.490 milions d’euros, un 1,9% més que el 2017, segons les dades publicades avui per l’Agència Tributària. A això s’afegeixen 599 milions ingressats en declaracions fora de termini sense requeriment previ, un 5% més, que són conseqüència de les actuacions generals de l’Agència, la qual cosa situa el resultat total de prevenció i control del frau tributari i duaner en 15.089.000 , un 2% més.

La creació d’empreses es refreda i registra la dada més baixa al juny des de 2010

L’economia espanyola mostra símptomes de refredament amb comptagotes. En les últimes setmanes s’han conegut diverses dades macroeconòmiques com el de creixement del PIB, la creació d’ocupació o les matriculacions i la balança per compte corrent, que reflectien tots ells certa desacceleració de l’activitat a mesura que avança l’any. Ahir l’Institut Nacional d’Estadística (INE) va publicar una altra dada en aquesta mateixa línia, que apunta cap a una pèrdua de pols de l’economia. Es tracta d’una altra caiguda en el ritme de creació de noves empreses. El juny passat es van crear 7.433 societats mercantils, el que va suposar un important descens del 8,5% respecte al mateix mes de l’any anterior. De fet, es tracta del menor nombre de noves societats creades en un mes de juny des de l’any 2010.

Hisenda es compromet a endurir la publicitat del joc quan hi hagi Govern

La publicitat dels jocs d’atzar i de les apostes en els mitjans de comunicació ia internet, tal com es desenvolupa en l’actualitat en quantitat i qualitat, té els dies comptats si el pròxim Govern porta a terme el compromís adquirit amb el Defensor del poble. El Ministeri d’Hisenda, a qui competeix la matèria a través de la Direcció General del Joc, ha contestat a Francisco Fernández Marugán, defensor del poble en funcions, que accepta i està d’acord amb les recomanacions que aquest li va fer arribar el passat maig sobre la limitació de la publicitat del joc i les apostes, per tal de protegir les persones més vulnerables a les addiccions i en especial als menors.

L’advocat general del TJUE ultima la seva posició que podria obligar a l’administració a regularitzar a milers de temporals

A prop de 800.000 treballadors interins de les administracions públiques espanyoles viuen aquests dies pendents del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) confiant que no tarda a emetre una sentència que els permeti accedir a una plaça fixa. Les administracions públiques, subratlla Araúz, ha obviat la seva obligació de convocar oposicions cada un o dos anys, passant fins a 18 exercicis sense fer-ho en alguns casos, i mantenint la seva estructura de personal a costa d’interins en un clar cas, diu, de “abús de la temporalitat “.

Catalunya eleva el tipus impositiu que grava l’atorgament d’escriptures públiques de préstec o crèdit hipotecari

]Aquest augment és de l’1,5% al 2% del AJD, que ara paga la banca, un canvi legal que estima que li aportarà 81.900.000 d’euros més a l’ any. Aquesta modificació legal és l’aspecte més destacat del decret llei de mesures tributàries urgents i de lluita contra el frau fiscal que ha aprovat el Govern en la seva reunió. El decret aprovat aquest dimarts, que ha de ser ara convalidat al Parlament, preveu augmentar altres dos impostos: el de les emissions produïdes per l’aviació comercial i el que grava les apostes presencials.

El registre horari i les inspeccions

La inspecció de treball ha deixat clar que el registre horari “ha vingut per quedar-se” i que “no es faran excepcions segons la mida ni la tipologia de les empreses”. De moment, això sí, no s’estan emetent sancions, encara que aquest gest de “cortesia” no durarà molt més en el temps. Són paraules del director territorial cap de la Inspecció Provincial de Treball i Seguretat Social de Madrid. Les sancions no trigaran a arribar si no es compleix la normativa. El reial decret de registre de jornada suposa “una obligació instrumental”, i no un objectiu inspector en si mateix.

El beneficiós règim fiscal de Portugal per a professionals qualificats, grans patrimonis i pensionistes no ha passat desapercebut a Espanya

Molts són els trasllats al país veí. Els suficients per haver posat en guàrdia a l’Agència Tributària (AEAT) que està mirant amb lupa que els trasllats a Portugal siguin reals i no una via per eludir el pagament d’impostos. El Fisc està posant en dubte moltes d’aquestes deslocalitzacions fiscals i exigeix que es tributi per l’IRPF i l’Impost sobre el Patrimoni. Si les quotes a ingressar són superiors a 120.000 euros, se’ls atribueix un delicte contra la Hisenda Pública. És el procedir amb el que l’AEAT anomena “simulació de residència fiscal fora del territori espanyol”, un dels objectius que es marca en el Pla de Control de 2019, com destaquen des de l’Agència Tributària, i que té a Portugal un control preferent .

Sanció a Bèlgica

Bèlgica és el primer Estat de la Unió Europea sancionat per incomplir la seva obligació de comunicar a la CE les mesures adoptades per a la transposició d’una directiva. La sanció imposada és de 5.000 euros diaris des la decisió fins que les autoritats del país compleixin amb aquest requisit. És la primera vegada en la història de la UE en què s’aplica l’article 260.3 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE).

El Ministeri de Treball habilita els Gestors Administratius per gestionar electrònicament sol·licituds de residència

El conveni que habilita aquests professionals per tramitar electrònicament les sol·licituds d’autorització de residència, i certificar que el sol·licitant aporta tota la documentació sol·licitada per l’Administració, en els expedients que afecten immigrants que volen desenvolupar activitats econòmiques a Espanya. L’acord permetrà, segons la Secretària d’Estat de Migracions, Consuelo Rumí, “agilitzar la tramitació d’aquest tipus de sol·licituds de residència, que l’any passat van superar les 25.000, per a persones que volen invertir a Espanya i aportar la seva qualificació professional a l’economia nacional “.

WiFi versus 5G

Els estats membres de la UE han rebutjat el reglament aprovat pel Parlament Europeu i la Comissió Europea pel qual el continent apostava per la tecnologia WiFi en detriment del 5G. En sortir rebutjada, la proposta queda en sac trencat i s’haurà de tornar a tramitar des de zero un nou estàndard. Hauran de passar molts mesos, sigui quina sigui, per la transició d’una legislatura a una altra del Parlament Europeu. La tecnologia 5G és indispensable per al desenvolupament del vehicle autònom.

Les famílies espanyoles gasten per sobre de les seves possibilitats

Amb una economia en què l’atur arriba al 15% i en què el salari mitjà declarat ronda els 25.000 euros, els seus guardioles es buiden. La taxa d’estalvi (equivalent a la renda menys el consum) de les llars va tancar 2018 en el 4,9% de la seva renda disponible, marcant el mínim històric d’una sèrie que arrenca el 1964. “Aquest mínim no s’havia registrat ni tan sols durant el boom immobiliari “, assenyalava el director d’estudis del Banc d’Espanya, Óscar Arce, la passada setmana. Espanya es desmarca, i no per bé, de les famílies de l’eurozona, que estalvien un 12,1% dels seus ingressos, un 60% més. La caiguda de l’estalvi inquieta perquè una proporció important de la població espanyola s’acosta a la seva edat de jubilació i hi ha perspectives d’una certa alentiment econòmic. A més, bona part del patrimoni dels espanyols està invertit en habitatges: el 80% dels ciutadans és propietari d’un, davant del 44% a Alemanya. Unes cases de les que pot costar obtenir liquiditat quan es precisi i que, a més, podrien perdre valor. Ja ha passat: entre 2007 i 2015 el seu preu va baixar de mitjana un 41,5%.

L’estiu deixarà un 7,3% més de llocs de treball que la campanya de l’any passat, empesos per les rebaixes i l’hostaleria

Així, dels 1,4 milions de contractes que els experts preveuen que se signin aquesta temporada, el 13% seran per les campanyes comercials. En qualsevol cas, l’hostaleria lidera el creixement de la feina. El 44% de les altes d’afiliats a la Seguretat Social al maig pertanyen a aquest sector per l’estirada del turisme. L’informe preveu que les rebaixes generin 190.000 contractes, el que suposa un increment interanual del 6,8%. “El bon comportament de l’hostaleria pot haver estat influït per les bones expectatives del sector turístic per a la temporada estival, suportades també en l’increment de l’entrada i la despesa de turistes estrangers al nostre país”.

La deducció per maternitat en l’IRPF

Els contribuents que adquireixin la condició de beneficiaris de la deducció per maternitat en l’IRPF hauran de realitzar les sol·licituds mitjançant paper imprès generat exclusivament mitjançant la utilització del servei d’impressió desenvolupat per l’Agència Tributària (AEAT), una vegada que entri en vigor l’Ordre Ministerial que actualment ultima el Ministeri d’Hisenda. En l’actualitat es pot fer la sol·licitud mitjançant l’emplenament manual de model preimprès per a la seva posterior remissió per correu o bé la presentació directa en qualsevol delegació o administració de l’AEAT. D’altra banda, les sol·licituds d’abonament anticipat presentades a partir de l’entrada en vigor de l’ordre, les comunicacions de variacions es realitzaran bé per telèfon o, bé de forma electrònica a través d’Internet, mitjançant els serveis electrònics de comunicació de variacions que es publiquen a la seu electrònica de l’Aeat.

la primera targeta de pagament de marca nacional

El conjunt de les entitats financeres espanyoles tenen previst llançar en l’últim trimestre de l’any la que serà la primera targeta de pagament de marca nacional. Esperen poder realitzar les primeres proves pilot amb un nombrós espectre de clients a l’octubre, tot i que ja han posat en marxa les primeres pràctiques. Una de les seves novetats serà que la targeta prescindirà de les marques nord-americanes Visa i Mastercard per operar a Espanya, el que suposarà per al sector un estalvi considerable ja que les entitats financeres que participin en aquesta iniciativa no hauran de pagar les corresponents comissions a aquestes firmes .

La taxa anual de l’Índex de Preus Industrials (IPRI) general al mes de maig és del 1,1%

Això representa més d’un punt per sota de la registrada a l’abril. Per destí econòmic dels béns, entre els sectors industrials amb influència negativa en l’evolució de la taxa anual de l’IPRI general destaquen: Energia, que disminueix la seva variació gairebé quatre punts i mig, i la situa en el 2,7%. Béns intermedis, amb una taxa del 0,3%, sis dècimes per sota de la del mes passat.

Incertesa per a la banca espanyola

Una cosa que pot costar fins a 44.300 milions d’euros, segons diferents analistes. Es tracta de la decisió del TJUE respecte a l’IRPH (índex de referència de préstecs hipotecaris). Segons càlculs de l’Associació d’Usuaris Financers (Asufin), més d’un milió d’hipoteques a Espanya estan referenciades a aquest polèmic índex. Si aquest és (o no) abusiu serà una cosa que dictamini la justícia europea previsiblement la propera tardor. L’advocat general de la UE es pronunciarà el 10 de setembre sobre l’índex. Però els usuaris no tenen perquè esperar la seva sentència: tenen tres formes diferents per desfer-se del IRPH.

“Els bancs espanyols haurien de començar a cobrar als particulars pels dipòsits …”

El departament d’Anàlisi de Bankinter ha suggerit que els bancs espanyols haurien de començar a cobrar als particulars pels dipòsits, tot i que ha reconegut que és una cosa difícil d’implementar a causa de la “reputació” del sector. “Ja s’observen mesures de control de costos o reestructuracions per pal·liar en bona mesura o parcialment el dany que als ingressos fan els tipus tan baixos”. “A Espanya encara és aviat, però la lògica dels esdeveniments portarà a això”.

Els laboratoris farmacèutics que operen a Espanya tornaran a les arques públiques en els pròxims dies entre 140 i 150 milions d’euros

La devolució es produeix en virtut de l’acord signat el 2016 entre la patronal Farmaindústria i el Govern pel que els laboratoris es comprometien a retornar a l’Administració la mateixa quantitat de diners en que la despesa pública anual en medicaments superés al creixement del PIB real de l’economia espanyola. Els laboratoris associats ja han acordat a més, la manera en què es repartiran entre tots aquest desemborsament, en funció de la grandària dels mateixos en el nostre país. “S’ha acordat un mecanisme en funció de les vendes anuals de cada laboratori i el creixement que hagi tingut l’any. A més, també s’ha tingut en compte si la facturació ha estat en medicaments de venda en farmàcia o en hospitals.

La DGT ha aclarit que no es reporta l’IVA dels tiquets restaurant

La DGT ha aclarit que no es reporta l’IVA dels tiquets restaurant en el moment en què les empreses emissores dels lliuren a l’ocupador, ni tampoc quan aquest es el dóna als seus empleats, sinó que es paga quan el treballador ho consumeix en un restaurant. Després de diverses consultes, en aparença contradictòries, la DGT confirma així el model que s’havia anat seguint fins ara fins i tot després de l’adaptació des l’1 de gener de 2019 de la Directiva europea de tractament de bons. Després de diverses consultes, en aparença contradictòries, la DGT confirma així el model que s’havia anat seguint fins ara fins i tot després de l’adaptació des l’1 de gener de 2019 de la Directiva europea de tractament de bons.

Més ofertes a FP

El 42,4% de les ofertes d’ocupació a Espanya el 2018 exigien que el candidat tingués estudis d’FP ja fossin de grau mitjà o superior, segons l’últim informe anual d’Infoempleo i Adecco. És la primera vegada –en els 22 anys que porta realitzant aquesta anàlisi de ofertas– que les vacants que exigeixen estudis d’FP superen les que demanen títols universitaris, que l’any passat van baixar dos punts fins al 38,5% de les places ofertades.

Els consellers de les societats cotitzades han de ser persones físiques

Els consellers de les societats cotitzades, per raons de transparència i bon govern corporatiu han de ser necessàriament persones físiques, per al que es modifica l’article 529 bis de la Llei de societats de capital. Així, s’estableix en l’avantprojecte de Llei que modificarà el text refós de la Llei de societats de capital, per al qual el Ministeri d’Economia ha obert el termini d’informació pública. L’Avantprojecte estableix l’obligació de publicar la informació rellevant relativa a aquelles operacions entre les societats cotitzades i els seus socis, que superin determinats llindars quantitatius, acompanyada amb un informe elaborat per un expert independent, com a molt tard en el moment de la celebració. Els llindars que fixa busquen una proporcionalitat raonable entre la protecció dels interessos socials i la dels socis minoritaris i els costos administratius i burocràtics de la mesura.