Circular- Editorial -17/22


EDITORIAL DE NADAL – desembre de 2022

Com és habitual en aquests moments, mirem enrere i veiem quina era la perspectiva de l’any passat. Estàvem sortint de la COVID, encara amb restriccions de contacte social i familiar però ja albirant un retorn a una situació de més tranquil·litat. Semblava que, com després d’una forta tempesta, les aigües tornarien a ser plàcides…
Però de cop surt un aixafaguitarres i comença una guerra que fa trontollar tot el món. Els que havíem estudiat econòmiques recordem com els nostres professors de relacions econòmiques mundials ens parlaven d’Ucraïna com el “graner del món”. Aquest sobtat desabastiment de cereals producte de la guerra (es considera que Ucraïna abasteix un 40 % del cereal que es consumeix a tot el món) va ser el primer gran efecte econòmic d’aquesta nova situació. A partir d’aquí, “avall que fa baixada” i una successió d’efectes encadenats: increment del preu del gas rus i, consegüentment, de l’electricitat, alentiment del transport mundial, dificultat d’obtenció de matèries primeres i de peces industrials…
I tots aquests factors amb un efecte final, l’augment esglaiador de la inflació. Una inflació molt influenciada per l’increment de l’energia, però que ha acabat afectant tots els aspectes de la nostra activitat econòmica.
Paral·lelament a aquest efecte, i de la mateixa manera que succeeix a tot Europa, s’està produint una falta palmària de força de treball, de gent per treballar. Es parla que fa falta talent, de la necessitat de recerca de talent, d’acord, però realment fa falta força de treball en el sentit més ampli.
Tot això ens verifica que caldrien mesures clares de flexibilitat laboral, de potenciació d’una immigració amb contracte, no només mesures d’enduriment i dificultat de contractació. Evidentment, sempre amb la cobertura adequada dels drets socials en el terme més ampli.
Un altre factor clau a considerar: l’empresa, els empresaris, com a ens creadors d’ocupació i vertaders motors de l’economia.
I aquesta economia, aquesta activitat empresarial, ha de ser responsable, humana, respectuosa amb el medi ambient… I és això possible? Sí, això és possible, i també és possible coordinat amb un suport des de les administracions públiques. Suport que, més que consistir en subsidis, consistís en no “posar pals a les rodes”, en donar suport a les iniciatives empresarials, en no dificultar-ne la implantació.
Dit això, el meu anhel és que aquest any 2023 ens porti la tan desitjada pau a Europa i al món, i ens impulsi a donar un pas endavant cap a una societat més equilibrada.
Per cert, diuen que està científicament comprovat que els optimistes van més bé que els pessimistes i que la felicitat és “agafar-nos de la millor manera tot el que ens va passant en la vida…”.
Doncs això, procurem agafar-nos les coses bé i de ben segur que tot ens anirà millor.
Bon Nadal de tot l’equip de PAREDES!