Circular- Editorial -15/24
L’època de Nadal és temps de reflexió i anàlisi, bàsicament del que hem fet aquests darrers dotze mesos. També és moment de desitjos, bones intencions i pensaments del tipus “aquest any sí…”, tan característics del gènere humà (intencions que rarament complim o complim totalment).
I tot això en una societat global dominada pels “blacks Fridays”, els “Ciber Mondays” o els eslògans del tipus “Yo no soy tonto”, eslògans que busquen atraure.
Ara bé, dins d’aquest món on ens ha tocat viure és important tenir clar que la nostra societat és una d’aquelles privilegiades, ja que té:
- Un sistema de salut pública universal; a vegades ens podem queixar però és al nostre costat quan hi ha de ser.
- Un sistema educatiu, molt criticat, però també d’accés universal.
- Un sol que ens il·lumina una mitjana de 300 dies a l’any. Comentava un holandès de Rotterdam quan algú deia que Holanda era un dels millors països del món per viure, ell contestava que potser sí, excepte pel fet que a Rotterdam tenien 65 dies de sol a l’any…
- I una gent que, en general, és agradable i li agrada viure bé i gaudir de la seva existència..
Quants països del món (mundial) poden dir això?
D’altra banda, i una vegada esmentats tots aquests fets inqüestionables i positius, també ens trobem en situacions que fan difícil la interlocució amb les administracions públiques i ens similars:
- La ja famosíssima “cita prèvia”, que molt poques vegades és prèvia a les nostres necessitats. I parlo en primera persona: situació dubtosa a solucionar en un termini de 10 dies, doncs cal cita prèvia (que la més ràpida possible és per al cap de 3 setmanes…). Pot haver-hi desdeny superior cap l’administrat que no atendre els seus dubtes en una temporalitat adequada?
- La sensació de superioritat, endebades displicència, de funcionaris públics davant l’administrat. A Holanda es tracta l’administrat com a “client”, aquí se’l tracta, en moltes ocasions, com a “presumpte defraudador”. La sensació és que l’administració intenta “dificultar-te” la vida en comptes de facilitar-te-la. O soc l’únic que pensa així?
- Profusió incessant de permisos, autoritzacions, permisos previs, que fan desdir-se en moltes ocasions d’inversions en noves instal·lacions o negocis. També és real el cas d’una coneguda empresa catalana que després de tres anys d’intentar obrir un centre productiu en un municipi a prop de Barcelona i després d’un martiri de documentació, més documentació i compliment de normes de dubtosa claredat, van decidir obrir la planta productiva en un estat dels Estats Units…, en tres mesos estaven produint…!
O sigui, que tot força bé, però necessitem millorar, sobretot en el tracte cap a l’administrat. Aquest és el nostre desig de cara a aquest any 2025. També volem desitjar que el món posi una mica de seny i sentit comú…( a vegades el menys comú dels sentits).
Tot l’equip de PAREDES us desitgem que tingueu un molt bon Nadal i un 2025 ple de nous projectes i felicitat!